fbpx

NS wil order intercitytreinen gunnen aan Alstom

Het Franse Alstom gaat naar alle waarschijnlijkheid 80 nieuwe intercity´s bouwen voor de Nederlandse Spoorwegen. Stadler, Bombardier en Siemens waren eveneens in de race, maar Alstom is als preferred bidder uit de Europese aanbesteding gekomen.

De komende weken kunnen de andere partijen nog bezwaar aantekenen. Hierna start NS de onderhandelingen met Alstom om de order definitief af te ronden. De 80 nieuwe treinen moeten straks 25.000 zitplaatsen leveren. De treinen zullen onder andere op de hogesnelheidslijn en Hanzelijn worden ingezet, waar de treinen hun topsnelheid van 200 kilometer per uur kunnen halen. De door NS geselecteerde intercity is gebaseerd op een trein die al rijdt in meerdere landen.

Welke trein Alstom precies geboden heeft, heeft het bedrijf nog niet bekend gemaakt. "Als de handtekening onder het contract staat kunnen we daar pas mededelingen over doen" zegt een woordvoerder van het bedrijf. "De treinen die we tot nu toe hebben gebouwd in het segment tot 200 kilometer per uur zijn gebaseerd op de regionale trein Coradia V200" laat de woordvoerder desgevraagd weten. Het lijkt daarmee waarschijnlijk dat de nieuwe treinen, door NS aangeduid als ICNG (Intercity Next Generation), daarop gebaseerd zullen zijn.

De treinen zullen in elk geval rolstoeltoegankelijke toiletten hebben, uitgerust zijn met wifi en reisinformatieschermen en (USB-)stopcontacten. Ook extra bagageruimte is de trein voorzien. De nieuwe treinen zullen de huidige Intercity Direct-treinen gaan vervangen. Ook zullen de treinen die vanaf 2021 in de reizigersdienst worden ingezet een deel van de ICM-treinen gaan vervangen. 

Alstom kwam dit weekend ook in het nieuws omdat het bedrijf een miljoenenclaim bij NS heeft neergelegd. Dit juist omdat het bedrijf geen eerlijke kans heeft gemaakt bij de aanbesteding van de Fyra-treinen. NS verwacht echter dat er geen schadevergoeding aan het Franse bedrijf betaald hoeft te worden.

Foto: Coradia V200 van Alstom, het is waarschijnlijk dat de nieuwe NS-treinen daarop gebaseerd zullen zijn.