fbpx

NS wil van minister maatregelen voor veiligheid personeel

24 dec 2013 9:46

Treinpersoneel van NS en reizigers hebben steeds vaker te maken met fysiek en verbaal geweld. De vakbonden en NS willen dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maatregelen neemt, schrijven ze in een brief aan de bewindsman.

In de eerste elf maanden van dit jaar werden zevenhonderd gevallen van fysiek geweld in en rond het openbaar vervoer gemeld. Over heel vorig jaar lag dat aantal op 635. Ook het aantal lichtere incidenten is gestegen, van 4880 in 2012 naar 5159 in de eerste elf maanden van 2013.

De briefschrijvers wijzen erop dat de NS veel maatregelen heeft genomen om de veiligheid te verbeteren. "Maar wij kunnen het nooit alleen, omdat het gaat om een maatschappelijk probleem." De NS en de bonden zijn bang dat de overheid minder aandacht voor het spoor heeft door het opgaan van de spoorwegpolitie in de Nationale Politie. Ook zijn ze bang dat politieposten op stations gaan sluiten.

"Wij willen dat onze mensen veilig hun werk kunnen doen en vragen om uw hulp daarbij", schrijven NS-directeur Ingrid Thijssen en de vakbondsbestuurders van FNV Spoor, VVMC en CNV Vakmensen in de brief. Ze nodigen Opstelten uit voor een werkbezoek.