fbpx

NS zet bussen in tijdens calamiteiten

Vanaf 1 juli 2009 zet NS eigen bussen in tijdens calamiteiten op de volgende trajecten:

  • Amersfoort-Enschede
  • Arnhem- Zwolle
  • Enschede-Zwolle
  • Apeldoorn- Zutphen 

Het gaat hierbij om een proef voor twee jaar. Hiermee wil NS ervoor zorgen dat reizigers tijdens calamiteiten binnen een half uur naar een station vervoerd worden waarvandaan weer treinverkeer naar de eindbestemming mogelijk is. Dit geldt zowel voor reizigers die op een station stranden als voor gestrande reizigers onderweg.

Tot nu toe worden tijdens calamiteiten bussen ingezet via een busmaatschappij. Deze bussen moeten vaak van ver komen en het duurt lang voordat ze bij het station zijn. Ook zijn er in drukke tijden geen chauffeurs of laat het aantal bussen te wensen over.

Voor het rijden van de NS bussen wordt eigen personeel ingezet! Het gaat hierbij vooral om ondersteunend personeel dat overdag vrij gemakkelijk het werk kan laten vallen. Ook s avonds zijn de mensen beschikbaar via een rooster. De bussen (12 in totaal) worden van Syntus gehuurd voor de duur van de pilot. Het technisch onderhoud wordt in samenwerking met Syntus geregeld. NS draagt zelf de verantwoording voor de interne en externe reiniging. Voor de verzekeringen&belastingen en brandstof zijn aanvullende afspraken met Syntus gemaakt. Alle 24 (per december 44) NS medewerkers die op de bus kunnen worden ingezet, hebben de laatste maanden een opleiding (theorie en praktijk) gevolgd en hebben nu een chauffeursdiploma binnenlands personen vervoer en een D rijbewijs. Aangezien per 01-07-2009 nog niet alle chauffeurs zijn opgeleid wordt de proef in eerste instantie opgestart van maandag t/m vrijdag. Per 1 december 2009 worden ook de weekenden bediend.

Als de proef een succes is, gaat NS kijken of er op meerdere plekken in Nederland bussen ingezet gaan worden.