NS zwicht voor Kamer en zwakt spitstoeslag af naar maximaal 2,50 euro

Het voornemen van de NS om een spitstoeslag te gaan heffen, kan rekenen op stevige kritiek van een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer. In een ultieme poging om de heffing door te drukken, zwakt de NS de toeslag af naar maximaal 2,50 euro.

Morgen debatteert de Tweede Kamer over de hoofdrailnetconcessie die vanaf 2025 ingaat. Daarin krijgt NS opnieuw een de facto monopolie op het rijden van treinen op de belangrijkste trajecten in Nederland en mag de vervoerder, als een financiële tegemoetkoming, spitsheffingen gaan invoeren. Die zegen kreeg de NS al van het kabinet, maar het voorstel moet eerst nog goedgekeurd worden door de Tweede Kamer.

Een grote meerderheid van de Tweede Kamerfracties liet al eerder weten geen heil te zien in spitsheffing. GroenLinks/PvdA, VVD, CDA, PVV en SP zien de plannen voor hogere tarieven het liefst in de prullenbak verdwijnen en ook D66, jarenlang juist voorstander van deze prijsdifferentiatie, is inmiddels kritisch.

Water bij de wijn

Om partijen toch mee te krijgen, heeft NS-directeur Wouter Koolmees alvast water bij de wijn gedaan: hij belooft dat de spitsheffing niet hoger wordt dan 2,50 euro en dat vier op de vijf reizen met NS juist goedkoper wordt. Volgens de aangepaste plannen gaan treinreizigers tussen 8:00 en 8:30 uur in de ochtend 2,50 euro toeslag betalen. Van 7:30 tot 8:00 uur en van 8:30 tot 9:00 uur is dat 1,50 euro. ‘s Avonds wil NS een iets lagere toeslag van 2 euro in rekening brengen, tussen 17:00 uur en 17:30 uur. De dertig minuten ervoor en erna is dat 1,50 euro.

Tegen AD zegt de NS dat reizigers op trajecten buiten de Randstad juist helemaal niet duurder uit zijn: “Op rustige lijnen hoeven reizigers niet extra te betalen. In die zin is het meer een drukketreinentoeslag.” Met de opbrengst van de toeslagen wil NS andere trajecten goedkoper maken. Volgens de vervoerder zou 80 procent van alle treinreizen op die manier goedkoper worden en bedraagt de prijsdaling gemiddeld 17 procent.

‘Reizigers al genoeg gestraft’

Maar Reizigersorganisatie Rover ziet niets in de plannen van NS: “Reizigers worden in de spits al genoeg gestraft met overvolle treinen, maar een leraar kan nu eenmaal niet kiezen hoe laat hij voor de klas komt te staan”, zei directeur Freek Bos afgelopen zomer. VVD-Kamerlid Fahid Minhas meldt ook dat de prijzen bij NS al erg hoog zijn: “Het Nederlandse OV behoort al tot de duurste van Europa. Dan moet er niet ook nog een spitsheffing bij komen.”

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen op donderdag lukte het GroenLinks/PvdA en ChristenUnie al om de 3,5 procent prijsstijging op treinkaartjes die volgend jaar in zou gaan tegen te houden. Hun motie daarover kreeg ruime steun. De jaren daarna mag de prijs van treinkaartjes vooralsnog wel stijgen. Voordeeltjes vanuit het kabinet waar de NS verder op kan rekenen, zijn bijvoorbeeld het niet aanscherpen van de prestatie-eisen, een de facto monopolie op het hoofdrailnet en de genoemde spitsheffing.

This post was last modified on 25 september 2023 13:26

Bekijk reacties

  • Een paar minuten te vroeg op het station en je betaalt te veel (en soms te weinig). Ik zie dat als onuitvoerbaar.
    Al eerder is hier geschreven dat een spitstarief niet billijk is, voor wie voor zijn werk of school niet buiten de spits kan reizen.
    Verder is dit onredelijk voor reizigers voor wie een (verre) reis weinig zin heeft als ze pas na de spits op pad mogen.

  • Als NS graag zitplaatsen in de spits zoekt, schaf dan de Weekkaart voor studenten af en geef alleen wie aantoonbaar van het OV gebruik moet maken gratis reisrecht in de splits (studenten die moeilijk ter been zijn of wie voor een stage oid naar een andere plaats moet reizen. De rest van de studenten kan ook prima in het weekend reizen, of betaalt maar voor wen kaartje.

    • Helemaal mee eens. Het is van de zotte dat de studenten met een weekkaart nog steeds voor een prikkie onbeperkt in de spits mogen reizen.
      Geef ze gewoon een trajectkaart.

      • Bepaalde arme ouders kunnen hun (hoog) begaafde kind dan mogelijk niet meer betalen. Doordat ze met goedkope tarieven kunnen reizen hoeven de ouders deze studenten niet noodgedwongen zelf naar school te brengen.

        Daardoor heb je minder verschillen tussen de studenten van rijke en arme ouders. Iedereen gelijke kansen. Dan is reizen met de trein voor studenten geen financiële drempel.

      • Nee, dat werkt niet voor universitaire studenten.

        En daarbij, er wordt nauwelijks gebruik van gemaakt buiten de vaste trajecten.

        Fix gewoon de huisvesting in studentensteden. Betaalbare woningen --> minder studenten in de spits :).

        • Goedkope huisvesting in steden nabij de universiteiten.

          Helaas is dat wel eens een probleem. Zeker als je van die malafide huisbazen die véél méér geld van studenten vragen dan nodig is.

          Maar wel een goed idee van je. Maar de praktijk is weerbarstig.

        • Slaapkamerlid Wybren van Haga en pandjesprins Bernhard von Vollenhoven zijn huisjesmelkers pur sang en maken met graagte gebruik van de enorme woningnood, ook onder studenten.

        • Als er nauwelijks gebruik gemaakt wordt buiten de gebruikelijke vaste trajecten wat is er dan mis met een trajectkaart? Dan hebben ze hier voldoende aan.

          Daarnaast ken ik het nog wel van mijn eigen studententijd. Waren toen veel studenten die een aantal kilometer van school wonen en gewoon met het ov kwamen. Puur omdat ze zo'n kaart hebben. Ik ben van mening dat ze beter kunnen fietsen. Eventueel mogen ze van mij hiervoor een vergoeding voor kunnen krijgen.

        • @Wouter

          Dan moet je een ingewikkeld en duur systeem optuigen om bij te houden en te controleren wie er wanneer op welk traject mag reizen (waar woont de student, waar is de opleiding, waar loopt die stage, waar wonen de ouders, wellicht gescheiden van elkaar?) en welk bedrag er dan op de basisbeurs van die student moet worden ingehouden. Wat je dan bespaart aan abonnementen ben je weer net zo hard kwijt aan bureaucratie. Niet aan beginnen.

        • Dat was destijds precies de reden om de OV-studentenkaart in te voeren. Administratie en controle kosten kapitalen.

    • Als studenten hebben we niet voor niks een weekabonnement hé? En jouw redenering klopt helemeaal niet. De meeste studenten hebben juist doordeweeks OV nodig omdat ze naar school moeten en je hebt in het weekend nou eenmaal geen school.
      Overigens moeten veel mensen ook ver reizen en dan mogen ze het zelf lekker gaan betalen? Je bent zeker zelf geen student

      • Wat wel zou helpen is om uitwonende studenten alleen nog een weekendkaart te geven en niet meer de keuze te geven.

        • @Bonne
          Die zijn dan voor eigen rekening.bDe belastingbetaler hoeft niet alles te betalen. En bij stages betaal je het maar van de stagevergoeding.

        • De administratie en controle op thuis- of uitwonen en het bijhouden van de mutaties daarin was ooit de reden om de studentenkaart in te voeren. Veel goedkoper dan al die burocratie. Maar ja het geheugen van veel mensen, ook in de politiek, is beperkter ontwikkeld dan het roeptoetervermogen.

    • Als de NS ism ProRail de perrons op de belangrijkste corridor's op 16 bakken had gehouden ipv terug te bouwen naar 12 bakken had de NS langere treinen kunnen inzetten in de spits. Voor die extra service betaald de reiziger al dmv het "voltarief".

      Dankzij die studenten bestaat de NS nog. Anders was het treinverkeer begin jaren al overleden door toedoen van NS.

  • Herinner me dat NS presteerde om 60% toeslag te vragen op de Intercity Direct (destijds Fyra) Amsterdam - Rotterdam via de HSL met Traxx + ICR. De prestaties waren destijds belabberd. Zelfs tussen Amsterdam - Schiphol werd toeslag gevraagd!

    Gevolg: lege treinen. Nadat de toeslag verlaagd was en bepaald werd dat de toeslag maximaal 30% (Bron: Treinreiziger.nl) van de gewone rit mocht zijn en de prestaties geleidelijk aan beter werden steeg het aantal treinreizigers met Intercity Direct geleidelijk.

    Er is een Fyra enquête geweest. Wouter Koolmees was daar mogelijk niet bij. Maar hij zou er toch van geleerd moeten hebben. Treinreizigers in Nederland moet je niet extra zwaar gaan belasten met een spitsheffing. Dan verdeel je de treinreizigers over de daluren. Dan jaag de treinreizigers de trein uit.

    NS moet hun problemen niet afwentelen op de treinreizigers. Het moet prestaties leveren door langere treinen te formeren. Daarvoor is meer nieuwe NS personeel voor nodig. Daar moet aan gewerkt worden.

    • Ook de IC+, de Intercity met koffie en krantje heeft het niet gered. Nederlanders betalen niet graag een toeslag.

      • Extra personeel is overbodig. In andere landen rijden ze met 1000 reizigers zonder conducteur. Verder steekproefcontroles in burger en fikse boetes op ten onrechte 1e klas reizen. Zo wordt het een kostendekkend proces.

    • Is dat niet juist de bedoeling van de spitsheffing: mensen uit de trein jagen ? Het is volgens de NS immers te druk.

  • Quote:

    Morgen debatteert de Tweede Kamer over de hoofdrailnet concessie die vanaf 2025 ingaat

    Is dat al een uitgemaakte zaak? Zie de vorige topics van Treinreiziger.nl, NU.NL, NOS. Moet de EU onder leiding van Eurocommissaris Adina daar nog niet een beslissing over nemen?

    In ieder geval afwachten wat de Tweede Kamer hierover gaat zeggen. De juridische aspecten van het onderhands gunnen is me niet duidelijk.

    • Nee, het is alleen uitgemaakt dat er een nieuwe concessie uitgegeven gaat worden. Voor hoe lang en onder welke voorwaarden gaat morgen besproken worden.

      Gezien de wensen van de NS zal de reiziger een exorbitante prijsstijging te verweken krijgen.

    • Er rest hier eigenlijk maar 1 oplossing en dat is heel de onderhandse aanbesteding controversieel te verklaren. Dan wordt het doorgeschoven tot na de verkiezingen en een nieuw kabinet.

  • Grote kans dat de plannen van NS voor spitsheffing niet door gaat.

    De hierboven genoemde partijen vormen met elkaar een meerderheid qua aantal zetels. Zelfs als BBB en NSC fictief partij kiest voor NS zal het niet gebeuren. En BBB wil juist het reizen met trein goedkoper maken. Dat was een uitspraak van Caroline van der Plas.

  • Als ik in de NS-app kijk en ook uit eigen ervaring, dan is de trein Eindhoven - Utrecht van 07:57 drukker dan die van 08:06. En die van 08:27 is rustiger dan die van 08:36. Allemaal gereden met 6 bakken VIRM op die laatste na, die heeft er 8. Oftewel, het is op dit traject geen druktetoeslag, maar een lege-treinen-toeslag. Ik ben benieuwd hoe dat op andere trajecten is. Als dit hele circus al effect heeft, zou het hier zijn dat de drukke treinen drukker worden en de rustige treinen nog rustiger.

  • Ik denk dat het belangrijkste argument tegen de heffing de uitvoerbaarheid is.
    - hoe bij vertragingen?
    - voor welke treinen geldt het precies?
    - het personeel krijgt de nodige conflicten op te lossen.
    - waar koop je de toeslagkaarjes?
    - hoe regel js gemiste aansluitingen met hogere toeslag?
    - en als de meerderheid weigert een toeslagkaartje te kopen?
    - conducteurs laten zich niet graag zien in overvolle treinen.

    Ik denk dat deze maartregel heel zwaar gaat drukken op het personeel. Waarschijnlijk leidt het tot de facto conducteurloze treinen in de spits.

    • We hebben in de coronapandemie al meegemaakt dat het personeel op de trein allerlei extra problemen kreeg door het moeten handhaven van onpopulaire en controversiële regeltjes. Kan me niet voorstellen dat er ook maar iemand bij NS staat te springen om weer als politieagentje ingezet te worden, vanwege de elk uur wisselende tarieven en het woud van complicaties dat zoiets meebrengt bij de kaartverkoop. Het is gewoon niet uit te voeren, zelfs als er al draagvlak voor is.

      • Dat hoeft helemaal niet, want de spitstoeslag wordt gewoon verrekend met de OV-chipkaart. Je checkt immers om 08:00 in op Amsterdam Zuid, en een ruim uur later uit in Den Bos. Dan weet het systeem: die zat op een druk moment te reizen.

        Ik zou aan de spitstoeslag een harde voorwaarde binden: alleen spitstoeslag als de NS garandeert dat álle treinen op die route maximumcapaciteit rijden. Zo niet, dan is het een bedrijfskeuze om zo te rijden, en hoeft de reiziger dús niet ervoor te betalen.

        Zolang NS bijv. 6 bakken VIRM rijdt op Amsterdam-Eindhoven in de spits is er geen drukte, maar is er een korte trein. Immers, voor ieder reizigers-aantal is er een trein te kiezen waarbij iedereen moet staan. Als je een enkele Hongaarse 'Bzmot' inzet, dan krijg je het misschien zelfs voor elkaar op Almelo-Hardenberg :).

        • NS wil de spitstoeslag invoeren om het materieelpark in te krimpen en zo te bezuinigen. Daar is Koolmees ook heel eerlijk over.

        • Tussen in- en uitchecken en reizen zit een wachttijd. De meeste reizigers checken in als ze het perron op lopen. Dus inchecktijd en vertrektijd stemmen niet overeen.

        • @Anoniem: is de overheid die daar in mee gaat dan ook zo eerlijk om autobperkerkende maatregelen op te schorten?

          Scenario 2: als het bij 2,50 blijft dan zal de doelstelling van een significante daling uitblijven en is het een extra tariefverhoging.

  • Beste is helemaal geen spitsheffing in te voeren, maar de tarieven buiten de spits te verlagen met 20 tot 40%. De kosten kunnen makkelijk worden verdiend door het HRN in regio’s aan te besteden aan commerciële partijen. Win-win voor de treinreiziger en belastingbetaler.

    • Dat is er al alleen daar zit een probleem.
      Je kunt buiten de spits reizen met een DAL voordeel abonnement, dan krijg je 40% korting.

      Waarschijnlijk zijn er enkele honderd duizenden nederlanders die er 1 hebben en er elke maand 5 euro voor betalen. Dat kost de NS miljoenen als die verdwijnt omdat iedereen altijd 40% buiten de spits krijgt.

      • Duidelijk, maar dat abonnement zou moeten verdwijnen zodat iedereen die buiten de spits op de trein stapt goedkoper uit is. Kan ook 25% korting zijn, ook al aantrekkelijk. De gemiste inkomsten kunnen worden afgedekt door treinen goedkoper te laten rijden door de treindienst aanbesteden zoals in Duitsland regionaal ook gebeurt door de VVNs.

  • "In een ultieme poging om de heffing door te drukken, zwakt de NS de toeslag af naar maximaal 2,50 euro."

    Ik vind dit maar een vaag verhaal. Als deze afzwakking in de concessie moet komen te staan, gaat NS daar niet over. Als deze afzwakking niet in de concessie komt te staan, maar alleen een belofte van NS is, dan is die juridisch niets waard en belet niets NS om straks alsnog een hogere spitsheffing in te voeren.

    • Koolmees probeert de Kamer wijs te maken dat een spitsheffing (hij gebruikt liever het eufemisme tariefdifferentiatie) moet voorkomen dat de reiziger met nog hogere kosten wordt opgescheept. Hij schildert de Kamer voor dat zonder spitsheffing de stations groter moeten worden en er extra materieel moet worden aangeschaft.
      Geachte Kamerleden: dan verlaagt hij toch gewoon de tarieven buiten de spits?

      • Tarieven verlagen is natuurlijk een probleem als het personeel ieder jaar 10-15% loonsverhoging eist. Daar zit het echte probleem: de onhoudbare personeelskosten bij NS.

  • Wat ik vooral niet begrijp, is al dat gerommel om een paar euro. Mensen die te laat inchecken omdat het druk is, een trein die niet rijdt, kaartje uit de automaat -- welk tarief? Je krijgt straks zeven tarieven voor dezelfde reis op één dag. In welk land doen ze dat ook? In het VK niet eens. Al die dingen om een paar miljoen binnen te halen, want tot een gedragsverandering gaat een paar euro niet leiden. Nee, zeg nou gewoon duidelijk wat de NS écht wil, dat de Kamer/de staat het verschil betaalt.

Share

Recent Posts

Bijna helft van alle treinen op HSL vertraagd door werkzaamheden en problemen op spoor

De afgelopen maand was 47 procent van alle IC Direct-treinen op de HSL (Breda-Rotterdam-Amsterdam) vertraagd,…

23 uur terug

Spoorverzakkingen in Zeeland: mogelijk nog wekenlang hinder tussen Roosendaal en Vlissingen

ProRail heeft toch langer nodig om de spoorverzakkingen op de Zeeuwse Lijn aan te pakken.…

2 dagen terug

Nijmeegse studenten bedenken mobielvrije zones in trein: ‘Mensen worden gestimuleerd om gesprek aan te gaan’

We hebben in Nederland al stiltezones in de trein, maar voor wie juist op zoek…

2 dagen terug

Black Friday: tot 25% korting op Interrail Pass

Ben je klaar om Europa te verkennen? Goed nieuws, want Interrail biedt een ongelooflijke Black…

1 week terug

Half jaar geen rechtstreekse trein tussen Amsterdam en Londen

Vanaf juni 2024 rijdt er een half jaar lang geen directe Eurostar tussen Amsterdam en…

1 week terug

Komende twee weekenden geen treinverkeer van en naar Rotterdam Centraal

Tijdens de weekenden van 25 en 26 november en 2 en 3 december is er…

1 week terug