fbpx
Foto: (c) Maarten Zeehandelaar / Shutterstock.com

NS zwicht voor Kamer en zwakt spitstoeslag af naar maximaal 2,50 euro

25 sep 2023 12:53

Het voornemen van de NS om een spitstoeslag te gaan heffen, kan rekenen op stevige kritiek van een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer. In een ultieme poging om de heffing door te drukken, zwakt de NS de toeslag af naar maximaal 2,50 euro.

Morgen debatteert de Tweede Kamer over de hoofdrailnetconcessie die vanaf 2025 ingaat. Daarin krijgt NS opnieuw een de facto monopolie op het rijden van treinen op de belangrijkste trajecten in Nederland en mag de vervoerder, als een financiële tegemoetkoming, spitsheffingen gaan invoeren. Die zegen kreeg de NS al van het kabinet, maar het voorstel moet eerst nog goedgekeurd worden door de Tweede Kamer.

Een grote meerderheid van de Tweede Kamerfracties liet al eerder weten geen heil te zien in spitsheffing. GroenLinks/PvdA, VVD, CDA, PVV en SP zien de plannen voor hogere tarieven het liefst in de prullenbak verdwijnen en ook D66, jarenlang juist voorstander van deze prijsdifferentiatie, is inmiddels kritisch.

Water bij de wijn

Om partijen toch mee te krijgen, heeft NS-directeur Wouter Koolmees alvast water bij de wijn gedaan: hij belooft dat de spitsheffing niet hoger wordt dan 2,50 euro en dat vier op de vijf reizen met NS juist goedkoper wordt. Volgens de aangepaste plannen gaan treinreizigers tussen 8:00 en 8:30 uur in de ochtend 2,50 euro toeslag betalen. Van 7:30 tot 8:00 uur en van 8:30 tot 9:00 uur is dat 1,50 euro. ‘s Avonds wil NS een iets lagere toeslag van 2 euro in rekening brengen, tussen 17:00 uur en 17:30 uur. De dertig minuten ervoor en erna is dat 1,50 euro.

Tegen AD zegt de NS dat reizigers op trajecten buiten de Randstad juist helemaal niet duurder uit zijn: “Op rustige lijnen hoeven reizigers niet extra te betalen. In die zin is het meer een drukketreinentoeslag.” Met de opbrengst van de toeslagen wil NS andere trajecten goedkoper maken. Volgens de vervoerder zou 80 procent van alle treinreizen op die manier goedkoper worden en bedraagt de prijsdaling gemiddeld 17 procent.

‘Reizigers al genoeg gestraft’

Maar Reizigersorganisatie Rover ziet niets in de plannen van NS: “Reizigers worden in de spits al genoeg gestraft met overvolle treinen, maar een leraar kan nu eenmaal niet kiezen hoe laat hij voor de klas komt te staan”, zei directeur Freek Bos afgelopen zomer. VVD-Kamerlid Fahid Minhas meldt ook dat de prijzen bij NS al erg hoog zijn: “Het Nederlandse OV behoort al tot de duurste van Europa. Dan moet er niet ook nog een spitsheffing bij komen.”

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen op donderdag lukte het GroenLinks/PvdA en ChristenUnie al om de 3,5 procent prijsstijging op treinkaartjes die volgend jaar in zou gaan tegen te houden. Hun motie daarover kreeg ruime steun. De jaren daarna mag de prijs van treinkaartjes vooralsnog wel stijgen. Voordeeltjes vanuit het kabinet waar de NS verder op kan rekenen, zijn bijvoorbeeld het niet aanscherpen van de prestatie-eisen, een de facto monopolie op het hoofdrailnet en de genoemde spitsheffing.

0 0 stemmen
Artikel waardering
70 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wim Lubbers
8 maanden geleden

Een paar minuten te vroeg op het station en je betaalt te veel (en soms te weinig). Ik zie dat als onuitvoerbaar.
Al eerder is hier geschreven dat een spitstarief niet billijk is, voor wie voor zijn werk of school niet buiten de spits kan reizen.
Verder is dit onredelijk voor reizigers voor wie een (verre) reis weinig zin heeft als ze pas na de spits op pad mogen.

David Nijenhuis
8 maanden geleden

Als NS graag zitplaatsen in de spits zoekt, schaf dan de Weekkaart voor studenten af en geef alleen wie aantoonbaar van het OV gebruik moet maken gratis reisrecht in de splits (studenten die moeilijk ter been zijn of wie voor een stage oid naar een andere plaats moet reizen. De rest van de studenten kan ook prima in het weekend reizen, of betaalt maar voor wen kaartje.

dagreiziger
8 maanden geleden
Antwoord aan  David Nijenhuis

Helemaal mee eens. Het is van de zotte dat de studenten met een weekkaart nog steeds voor een prikkie onbeperkt in de spits mogen reizen.
Geef ze gewoon een trajectkaart.

Hanzeboog
8 maanden geleden
Antwoord aan  dagreiziger

Bepaalde arme ouders kunnen hun (hoog) begaafde kind dan mogelijk niet meer betalen. Doordat ze met goedkope tarieven kunnen reizen hoeven de ouders deze studenten niet noodgedwongen zelf naar school te brengen.

Daardoor heb je minder verschillen tussen de studenten van rijke en arme ouders. Iedereen gelijke kansen. Dan is reizen met de trein voor studenten geen financiële drempel.

N.
8 maanden geleden
Antwoord aan  dagreiziger

Nee, dat werkt niet voor universitaire studenten.

En daarbij, er wordt nauwelijks gebruik van gemaakt buiten de vaste trajecten.

Fix gewoon de huisvesting in studentensteden. Betaalbare woningen –> minder studenten in de spits :).

Hanzeboog
8 maanden geleden
Antwoord aan  N.

Goedkope huisvesting in steden nabij de universiteiten.

Helaas is dat wel eens een probleem. Zeker als je van die malafide huisbazen die véél méér geld van studenten vragen dan nodig is.

Maar wel een goed idee van je. Maar de praktijk is weerbarstig.

Ron Swart
8 maanden geleden
Antwoord aan  N.

Slaapkamerlid Wybren van Haga en pandjesprins Bernhard von Vollenhoven zijn huisjesmelkers pur sang en maken met graagte gebruik van de enorme woningnood, ook onder studenten.

Wouter
8 maanden geleden
Antwoord aan  N.

Als er nauwelijks gebruik gemaakt wordt buiten de gebruikelijke vaste trajecten wat is er dan mis met een trajectkaart? Dan hebben ze hier voldoende aan.

Daarnaast ken ik het nog wel van mijn eigen studententijd. Waren toen veel studenten die een aantal kilometer van school wonen en gewoon met het ov kwamen. Puur omdat ze zo’n kaart hebben. Ik ben van mening dat ze beter kunnen fietsen. Eventueel mogen ze van mij hiervoor een vergoeding voor kunnen krijgen.

Johan
8 maanden geleden
Antwoord aan  N.

@Wouter

Dan moet je een ingewikkeld en duur systeem optuigen om bij te houden en te controleren wie er wanneer op welk traject mag reizen (waar woont de student, waar is de opleiding, waar loopt die stage, waar wonen de ouders, wellicht gescheiden van elkaar?) en welk bedrag er dan op de basisbeurs van die student moet worden ingehouden. Wat je dan bespaart aan abonnementen ben je weer net zo hard kwijt aan bureaucratie. Niet aan beginnen.

Apple h.
8 maanden geleden
Antwoord aan  dagreiziger

Als t per student uitgezocht moet worden,ben je nog duurder uit.

Anoniem
8 maanden geleden
Antwoord aan  Apple h.

Dat was destijds precies de reden om de OV-studentenkaart in te voeren. Administratie en controle kosten kapitalen.

Anoniem
8 maanden geleden
Antwoord aan  David Nijenhuis

Als studenten hebben we niet voor niks een weekabonnement hé? En jouw redenering klopt helemeaal niet. De meeste studenten hebben juist doordeweeks OV nodig omdat ze naar school moeten en je hebt in het weekend nou eenmaal geen school.
Overigens moeten veel mensen ook ver reizen en dan mogen ze het zelf lekker gaan betalen? Je bent zeker zelf geen student

Joris
8 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Wat wel zou helpen is om uitwonende studenten alleen nog een weekendkaart te geven en niet meer de keuze te geven.

Ivo
8 maanden geleden
Antwoord aan  Joris

Goed idee, dat is ook simpel uit te voeren en vereist geen oeverloze, fraudegevoelige administratie.

Bonne
8 maanden geleden
Antwoord aan  Joris

En wat doe je dan met lessen, stages of minors op andere locaties?

Anoniem
8 maanden geleden
Antwoord aan  Joris

@Bonne
Die zijn dan voor eigen rekening.bDe belastingbetaler hoeft niet alles te betalen. En bij stages betaal je het maar van de stagevergoeding.

P.J. Kroes
8 maanden geleden
Antwoord aan  Joris

De administratie en controle op thuis- of uitwonen en het bijhouden van de mutaties daarin was ooit de reden om de studentenkaart in te voeren. Veel goedkoper dan al die burocratie. Maar ja het geheugen van veel mensen, ook in de politiek, is beperkter ontwikkeld dan het roeptoetervermogen.

Ab Normaal
8 maanden geleden
Antwoord aan  David Nijenhuis

Als de NS ism ProRail de perrons op de belangrijkste corridor’s op 16 bakken had gehouden ipv terug te bouwen naar 12 bakken had de NS langere treinen kunnen inzetten in de spits. Voor die extra service betaald de reiziger al dmv het “voltarief”.

Dankzij die studenten bestaat de NS nog. Anders was het treinverkeer begin jaren al overleden door toedoen van NS.

Hanzeboog
8 maanden geleden

Herinner me dat NS presteerde om 60% toeslag te vragen op de Intercity Direct (destijds Fyra) Amsterdam – Rotterdam via de HSL met Traxx + ICR. De prestaties waren destijds belabberd. Zelfs tussen Amsterdam – Schiphol werd toeslag gevraagd!

Gevolg: lege treinen. Nadat de toeslag verlaagd was en bepaald werd dat de toeslag maximaal 30% (Bron: Treinreiziger.nl) van de gewone rit mocht zijn en de prestaties geleidelijk aan beter werden steeg het aantal treinreizigers met Intercity Direct geleidelijk.

Er is een Fyra enquête geweest. Wouter Koolmees was daar mogelijk niet bij. Maar hij zou er toch van geleerd moeten hebben. Treinreizigers in Nederland moet je niet extra zwaar gaan belasten met een spitsheffing. Dan verdeel je de treinreizigers over de daluren. Dan jaag de treinreizigers de trein uit.

NS moet hun problemen niet afwentelen op de treinreizigers. Het moet prestaties leveren door langere treinen te formeren. Daarvoor is meer nieuwe NS personeel voor nodig. Daar moet aan gewerkt worden.

Rudy
8 maanden geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Ook de IC+, de Intercity met koffie en krantje heeft het niet gered. Nederlanders betalen niet graag een toeslag.

Anoniem
8 maanden geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Daarvoor is niet meer personeel nodig, daarvoor moet de conducteursnorm op de helling.

Realisme graag
8 maanden geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

En waar moet dat extra personeel van betaald worden?

P.J. Kroes
8 maanden geleden
Antwoord aan  Realisme graag

Extra personeel is overbodig. In andere landen rijden ze met 1000 reizigers zonder conducteur. Verder steekproefcontroles in burger en fikse boetes op ten onrechte 1e klas reizen. Zo wordt het een kostendekkend proces.

Spitsje
8 maanden geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Is dat niet juist de bedoeling van de spitsheffing: mensen uit de trein jagen ? Het is volgens de NS immers te druk.

Hanzeboog
8 maanden geleden

Quote:

Morgen debatteert de Tweede Kamer over de hoofdrailnet concessie die vanaf 2025 ingaat

Is dat al een uitgemaakte zaak? Zie de vorige topics van Treinreiziger.nl, NU.NL, NOS. Moet de EU onder leiding van Eurocommissaris Adina daar nog niet een beslissing over nemen?

In ieder geval afwachten wat de Tweede Kamer hierover gaat zeggen. De juridische aspecten van het onderhands gunnen is me niet duidelijk.

Ab Normaal
8 maanden geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Nee, het is alleen uitgemaakt dat er een nieuwe concessie uitgegeven gaat worden. Voor hoe lang en onder welke voorwaarden gaat morgen besproken worden.

Gezien de wensen van de NS zal de reiziger een exorbitante prijsstijging te verweken krijgen.

Baardstaart
8 maanden geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Er rest hier eigenlijk maar 1 oplossing en dat is heel de onderhandse aanbesteding controversieel te verklaren. Dan wordt het doorgeschoven tot na de verkiezingen en een nieuw kabinet.

Anoniem
8 maanden geleden
Antwoord aan  Baardstaart

Gewoon alles aanbesteden.

Anoniem
8 maanden geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

De EU kan pas juridisch ingrijpen nadat de concessie is verleend. Niet vooraf.

Hanzeboog
8 maanden geleden

Grote kans dat de plannen van NS voor spitsheffing niet door gaat.

De hierboven genoemde partijen vormen met elkaar een meerderheid qua aantal zetels. Zelfs als BBB en NSC fictief partij kiest voor NS zal het niet gebeuren. En BBB wil juist het reizen met trein goedkoper maken. Dat was een uitspraak van Caroline van der Plas.

Averechts
8 maanden geleden

Als ik in de NS-app kijk en ook uit eigen ervaring, dan is de trein Eindhoven – Utrecht van 07:57 drukker dan die van 08:06. En die van 08:27 is rustiger dan die van 08:36. Allemaal gereden met 6 bakken VIRM op die laatste na, die heeft er 8. Oftewel, het is op dit traject geen druktetoeslag, maar een lege-treinen-toeslag. Ik ben benieuwd hoe dat op andere trajecten is. Als dit hele circus al effect heeft, zou het hier zijn dat de drukke treinen drukker worden en de rustige treinen nog rustiger.

Rudy
8 maanden geleden

Ik denk dat het belangrijkste argument tegen de heffing de uitvoerbaarheid is.
– hoe bij vertragingen?
– voor welke treinen geldt het precies?
– het personeel krijgt de nodige conflicten op te lossen.
– waar koop je de toeslagkaarjes?
– hoe regel js gemiste aansluitingen met hogere toeslag?
– en als de meerderheid weigert een toeslagkaartje te kopen?
– conducteurs laten zich niet graag zien in overvolle treinen.

Ik denk dat deze maartregel heel zwaar gaat drukken op het personeel. Waarschijnlijk leidt het tot de facto conducteurloze treinen in de spits.

Tim
8 maanden geleden
Antwoord aan  Rudy

We hebben in de coronapandemie al meegemaakt dat het personeel op de trein allerlei extra problemen kreeg door het moeten handhaven van onpopulaire en controversiële regeltjes. Kan me niet voorstellen dat er ook maar iemand bij NS staat te springen om weer als politieagentje ingezet te worden, vanwege de elk uur wisselende tarieven en het woud van complicaties dat zoiets meebrengt bij de kaartverkoop. Het is gewoon niet uit te voeren, zelfs als er al draagvlak voor is.

N.
8 maanden geleden
Antwoord aan  Tim

Dat hoeft helemaal niet, want de spitstoeslag wordt gewoon verrekend met de OV-chipkaart. Je checkt immers om 08:00 in op Amsterdam Zuid, en een ruim uur later uit in Den Bos. Dan weet het systeem: die zat op een druk moment te reizen.

Ik zou aan de spitstoeslag een harde voorwaarde binden: alleen spitstoeslag als de NS garandeert dat álle treinen op die route maximumcapaciteit rijden. Zo niet, dan is het een bedrijfskeuze om zo te rijden, en hoeft de reiziger dús niet ervoor te betalen.

Zolang NS bijv. 6 bakken VIRM rijdt op Amsterdam-Eindhoven in de spits is er geen drukte, maar is er een korte trein. Immers, voor ieder reizigers-aantal is er een trein te kiezen waarbij iedereen moet staan. Als je een enkele Hongaarse ‘Bzmot’ inzet, dan krijg je het misschien zelfs voor elkaar op Almelo-Hardenberg :).

Anoniem
8 maanden geleden
Antwoord aan  N.

NS wil de spitstoeslag invoeren om het materieelpark in te krimpen en zo te bezuinigen. Daar is Koolmees ook heel eerlijk over.

Rudy
8 maanden geleden
Antwoord aan  N.

Tussen in- en uitchecken en reizen zit een wachttijd. De meeste reizigers checken in als ze het perron op lopen. Dus inchecktijd en vertrektijd stemmen niet overeen.

lezer
8 maanden geleden
Antwoord aan  N.

@Anoniem: is de overheid die daar in mee gaat dan ook zo eerlijk om autobperkerkende maatregelen op te schorten?

Scenario 2: als het bij 2,50 blijft dan zal de doelstelling van een significante daling uitblijven en is het een extra tariefverhoging.

2N2
8 maanden geleden

Beste is helemaal geen spitsheffing in te voeren, maar de tarieven buiten de spits te verlagen met 20 tot 40%. De kosten kunnen makkelijk worden verdiend door het HRN in regio’s aan te besteden aan commerciële partijen. Win-win voor de treinreiziger en belastingbetaler.

Ruud
8 maanden geleden
Antwoord aan  2N2

Dat is er al alleen daar zit een probleem.
Je kunt buiten de spits reizen met een DAL voordeel abonnement, dan krijg je 40% korting.

Waarschijnlijk zijn er enkele honderd duizenden nederlanders die er 1 hebben en er elke maand 5 euro voor betalen. Dat kost de NS miljoenen als die verdwijnt omdat iedereen altijd 40% buiten de spits krijgt.

2N2
8 maanden geleden
Antwoord aan  Ruud

Duidelijk, maar dat abonnement zou moeten verdwijnen zodat iedereen die buiten de spits op de trein stapt goedkoper uit is. Kan ook 25% korting zijn, ook al aantrekkelijk. De gemiste inkomsten kunnen worden afgedekt door treinen goedkoper te laten rijden door de treindienst aanbesteden zoals in Duitsland regionaal ook gebeurt door de VVNs.

Johan
8 maanden geleden

“In een ultieme poging om de heffing door te drukken, zwakt de NS de toeslag af naar maximaal 2,50 euro.”

Ik vind dit maar een vaag verhaal. Als deze afzwakking in de concessie moet komen te staan, gaat NS daar niet over. Als deze afzwakking niet in de concessie komt te staan, maar alleen een belofte van NS is, dan is die juridisch niets waard en belet niets NS om straks alsnog een hogere spitsheffing in te voeren.

Wim Lubbers
8 maanden geleden
Antwoord aan  Johan

Koolmees probeert de Kamer wijs te maken dat een spitsheffing (hij gebruikt liever het eufemisme tariefdifferentiatie) moet voorkomen dat de reiziger met nog hogere kosten wordt opgescheept. Hij schildert de Kamer voor dat zonder spitsheffing de stations groter moeten worden en er extra materieel moet worden aangeschaft.
Geachte Kamerleden: dan verlaagt hij toch gewoon de tarieven buiten de spits?

Erik
8 maanden geleden
Antwoord aan  Wim Lubbers

Tarieven verlagen is natuurlijk een probleem als het personeel ieder jaar 10-15% loonsverhoging eist. Daar zit het echte probleem: de onhoudbare personeelskosten bij NS.

Jeroen
8 maanden geleden

Wat ik vooral niet begrijp, is al dat gerommel om een paar euro. Mensen die te laat inchecken omdat het druk is, een trein die niet rijdt, kaartje uit de automaat — welk tarief? Je krijgt straks zeven tarieven voor dezelfde reis op één dag. In welk land doen ze dat ook? In het VK niet eens. Al die dingen om een paar miljoen binnen te halen, want tot een gedragsverandering gaat een paar euro niet leiden. Nee, zeg nou gewoon duidelijk wat de NS écht wil, dat de Kamer/de staat het verschil betaalt.

Brabo
8 maanden geleden
Antwoord aan  Jeroen

In feite wil NS, opgejut door de extreem-linkse vakbonden, inderdaad gewoon subsidie afdwingen.

Simon de Heus
8 maanden geleden

Het werkt natuurlijk ook niet echt mee dat NS op “rustige” momenten minder treinen laat rijden.

Door op vrijdag al met de weekenddienstregeling te beginnen worden reizigers niet bepaald gestimuleerd op vrijdag te gaan reizen. Hetzelfde geldt voor de verschraling van de dienstregeling in de daluren.

Maar goed, gooi de prijzen maar omhoog. De huidige 67% toeslag in de spits is tenslotte verwaarloosbaar.

Ricardo
8 maanden geleden
Antwoord aan  Simon de Heus

Aan de andere kant, zou de NS op de rustige momenten zoals vrijdag de volledige dienstregeling in stand houden en daarvoor extra geld nodig hebben, zou men hier weer klagen dat de NS geld aan het verspillen is door nagenoeg lege treinen te laten rijden. Wat dat betreft zal de NS het nooit goed kunnen doen.

Simon de Heus
8 maanden geleden
Antwoord aan  Ricardo

NS wil reizigers beter spreiden en naar mijn mening worden reizigers nu ontmoedigd om op de rustige momenten te reizen.

En verder zou NS reizigers kunnen stimuleren op vrijdag te reizen door op vrijdag, als het voor NS toch een weekenddag is, de hele dag 40% korting te bieden.

Anoniem
8 maanden geleden
Antwoord aan  Simon de Heus

Als je op vrijdag 40% korting geeft gaan de reizigers niet spreiden maar krijg je plotseling allerlei bejaarden met keuzedagen in de spitstrein.

Tim
8 maanden geleden

Een kansloos idee vanaf het begin. Wie moet dit namelijk gaan uitvoeren? Een reiziger koopt een kaartje voor de periode 07:00, valt wat later uit, en komt in een trein terecht om 07:45 waar een toeslag voor verplicht is? Gaat een HC deze reiziger bij controle dan enkele euro’s bij laten betalen? Dan stel ik voor dat ze dat voor iedere reiziger gaan doen, die zo’n systeem onnodig en verwarrend vindt. Oftewel, tientallen keren per rijtuig in een toch al volle trein. En reken er maar op dat deze HC lastige vragen en gezeur gaat krijgen. Let wel: voortaan iedere dag in iedere trein hetzelfde riedeltje.

Dit plan gaat gelukkig een stille dood sterven nog voordat iemand zich over de uitvoering en handhaving hiervan moet buigen. Niemand is erbij gebaat, en het signaal vanuit de NS richting haar klanten is ronduit onbeschoft in deze tijden.

gws
8 maanden geleden
Antwoord aan  Tim

Re uitvoering… handhaving
Roerend mee eens..
Ps dit weekeinde drie uur gereisd, geen conducteur gezie

Realisme graag
8 maanden geleden
Antwoord aan  gws

Daarom roepen mensen als @Hanzeboog hier dat er vooral nog meer conducteurs moeten komen.

Anoniem
8 maanden geleden

In mijn ogen is er al een soort spitsheffing.

Tijdens de daluren kan je gebruikmaken van veel actiekaartjes. Hierdoor betaal je tijdens de spits al meer. Ik zal zeggen probeer mensen die de spits kunnen mijden te verlijden om hier gebruik van te maken.

Anoniem
8 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Actiekaartjes zijn al lang afgeschaft.

Anoniem
8 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Actiekaartjes zijn niet alleen de treinkaartjes van fysieke winkels zoals de Kruidvat maar kunnen ook de Keuzedagen of een Groepsticket Daluren zijn.

Chris
8 maanden geleden

Ah, die voelen natuurlijk de hele hete adem van Arriva in de nek hijgen?

Erik
8 maanden geleden

Laat allereerst studenten een spitsuurheffing gaan betalen. Dan worden de collegetijden binnen de kortste keren gespreid.

Johan
8 maanden geleden
Antwoord aan  Erik

Dacht je dat studenten hun eigen rooster maken?

Anoniem
8 maanden geleden
Antwoord aan  Johan

Nee, maar die oefenen wel druk uit op de onderwijsinstellingen. Uiteindelijk zijn studenten wel hun klanten.

Anoniem
8 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Grapje? Die hebben ook hun capaciteitsproblemen?

Rudy
8 maanden geleden
Antwoord aan  Erik

Zowel de studenten als de universiteiten kunnen geen kant op. De universiteiten zitten propvol wegens de toegenomen studentenaantallen. Dat betekent dat er in de roosters geen enkele speelruimte zit, of je moet collegezalen erbij gaan bouwen.

Zelfde probleem als bij het spoor, intensiever gebruikt van dezelfde infrastructuur.

Frans E.R. Eekhout
8 maanden geleden

Oerwouden en bossen worden gekapt, behalve in tarievenland bij NS daar maakt men een jungle aan subtarieven waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet.
We hebben het hier steeds over de NS Spitstarieven, maar hoe zit het met de regiovervoerders, hanteren die straks ook spitstarieven omdat grote broer of zus NS dat heeft bedacht en mensen van vervoerder soms in de spits moeten wisselen dan een dubbele toeslag moeten betalen ?
NS hanteert nu als regel : leuker kunnen we het niet maken, wel duurder, of was dat ook een slogan van de Belastingdienst. Zouden mensen misschien de extra NS spitstoeslag niet van de Belastingdienst kunnen terug krijgen als ze geen andere optie hebben dan te moeten reizen tijdens de drukke spits bij NS en dit aannemelijk kunnen maken ?…

Anoniem
8 maanden geleden
Antwoord aan  Frans E.R. Eekhout

Regio vervoerders hebben al aangegeven niet mee te doen met die spitstoeslag ongein.

Realisme graag
8 maanden geleden
Antwoord aan  Anoniem

Regionale vervoerders hebben het probleem niet omdat zij geen conducteurs danwel geen conducteursnorm hebben.

Ab Normaal
8 maanden geleden
Antwoord aan  Realisme graag

De NS ook niet. Het is het personeel dat die norm afdwingt.

P.J. Kroes
8 maanden geleden

Er komen geen speciale tarieven. De OVchipkaart regelt dit. Zoals je nu ook al je 40% dalurenkorting (mits je daar recht op hebt) krijgt als je om 6.28 of 15.58 incheckt. En om 6.30 of 16.00 niet.
NS kan beter de 40% korting verhogen naar 50%. Maar ze zijn al net zo dom bezig als in de jaren 90 onder den Besten en Huisinga. Ook mensen die niks begrepen van het OV maar alleen van geld.
Laat de prijzen in de spits ongemoeid en stimuleer het reizen na 9.00 uur. Of maak daar dan maar 9.30 van. Maar wel met meer korting.

Wouter
8 maanden geleden
Antwoord aan  P.J. Kroes

Voor de dalurenkorting van 40% heb je een abonnement nodig waar je een x bedrag per maand voor betaald.

Ik zie zelf meer iets in dat je standaard 10 of 20% korting krijgt buiten de spits zonder abonnement of andere voorwaarde.

Brabo
8 maanden geleden
Antwoord aan  Wouter

10% of 20% is totaal niet interessant. Dan blijft het peperduur.

Wouter
8 maanden geleden
Antwoord aan  Brabo

Je staat er nog van te kijken waar sommige mensen warm voor lopen.

Daarnaast kan een bepaalde korting of beloning bepaalde mensen prikkelen om hun gedrag aan te passen. Zo hebben de actiekaartjes van de Kruidvat me vroeger uit de spitsuren gehouden omdat het goedkoper reizen was. Ik geef toe dat dit leukere prijzen zijn dan tegenwoordig.

Frans E.R. Eekhout
8 maanden geleden

In het buitenland hanteren ze soms ook verschillende treintarieven. Als je vroeger of later of op bepaalde dagen en tijden boekt betaal je of minder of meer, gaat NL ook die kant op dat je tien keer moet nadenken hoe laat en wanneer men reist. Veel mensen die in de spits moeten reizen kopen soms een abonnement om naar werk of school te gaan, wordt daar de spitsheffing al niet in verrekend ? Geldt dat voor alle spitstijden, ochtend en of ook middag ? Als je dat dagelijks moet bijbetalen kost je dat een rib uit je lijf en dan moeten we binnenkort ook nog meer zorgpremie betalen. Of mensen gaan meer thuiswerken wat niet iedereen kan, of vergoed de werkgever het spitspotje ?
Ik duizel nu al van al die regeltjes in OV land, wordt alleen maar erger.