fbpx

NS´ers zelf op de bus bij storingen

Als er door een calamiteit geen treinen kunnen rijden, en er bussen nodig zijn, is NS op dit moment afhankelijk van andere vervoerders. Bij wijze van proef wordt het NS personeel opgeleid tot buschauffeur. Het spoorbedrijf is bij storingen daardoor minder afhankelijk van derden. 

De proef gaat per 1 juli in en wordt gehouden in de regio Gelderland en Overijssel. Het experiment moet volgens woordvoerster Corien Koetsier tijdwinst boeken. De NS huurt de bussen van Syntus. De voertuigen worden volgens de NS-woordvoerster in Zutphen en Hengelo (O) ondergebracht. 

Treinpersoneel die straks eveneens zijn opgeleid als buschauffeur kunnen straks bij storingen en calamiteiten vanaf Zutphen en Hengelo ingezet worden in het gebied van de Stedendriehoek, Arnhem, Amersfoort en Zwolle.

Nu vertrekken de bussen nog vanaf verschillende plekken in Nederland naar de stations waar dat nodig is. "Het duurt gemiddeld anderhalf uur voordat er een bus kan rijden op plekken waar een calamiteit is ontstaan. Wij willen die wachttijd terugbrengen naar een half uur door zelf over rijdend personeel te beschikken", zegt Koetsier tegenover De Stentor.