fbpx

Nu ook bij NS internet in de trein

29 mrt 2010 15:13

In bij zijn van minister Eurlings en directeur Bert Meerstadt is de Nederlandse Spoorwegen vandaag begonnen met het aanbieden van gratis internet in de trein. Aan het einde van het jaar moet een derde van alle intercity´s een internetverbinding hebben. Het internet in de trein komt tot stand dankzij een subsidie van Minister Eurlings.

Vandaag was het dan echt zover, gratis internet in de trein bij NS. Een extra trein van Amsterdam Bijlmer Arena richting Leiden, v. 14:56u heeft de primeur. Tot nu toe konden alleen klanten met een data abonnement bij een telefoonaanbieder gebruik maken van (betaald) internet in de trein.
In de eerste trein verliep nog niet alles vlekkenloos. Vanwege de vele mensen die in de eerste trein direct van het gratis wifi gebruik wilde maken, was de verbinding erg traag. Op sommige plekken – zoals rond Schiphol (tunnel) viel de verbinding weg. Het internet mag dan gratis zijn, maar onbeperkt gebruik is er voorlopig nog niet bij. De verbinding is niet toereikend om bijvoorbeeld filmpes op Youtube te bekijken.

Reisinformatie 
Behalve internet is er vandaag ook begonnen met actuele reisinformatie in de trein. Zo is de trein uitgerust met schermen met de actuele dienstregeling van de trein. De treinen worden tijdens het reguliere onderhoud en tijdens de revisie van de koploper serie voorzien van reisinformatie schermen en wifi. De wifi treinen zijn te herkennen aan een logo op de buitenzijde van de trein.  

Wisselende planningen
Eigenlijk had er al veel eerder internet in de trein moeten komen. In 2005 werden in samenwerking met KPN de eerste proeven gehouden. Maar in 2007 liep de samenwerking met KPN stuk, waardoor het plan op de lange baan belandde. Pas in 2019 zou internet grootschalig in de trein bruikbaar zijn. Deze planning bleek te sober.

Versnelling
Dankzij een nieuwe samenwerking met ditmaal T-Mobile en Nomad is de zaak in een versnelling gekomen. En ook minister Eurlings heeft met een subsidie van 15 miljoen zijn steentje bijgedragen. Vanaf vandaag hebben de eerste NS treinen weliswaar gratis wifi, het zal nog wel enige tijd duren voordat alle treinen zijn uitgerust met gratis wifi. Eind 2010 moet 27 procent van de intercity´s voorzien zijn, wat neer komt op 150.000 stoelen. Eind 2013 moeten alle intercity´s internet hebben. Of het dan nog gratis is, is niet zeker. De komende 3 jaar in elk geval wel.

Meerstadt
President-directeur Bert Meerstadt ligt de keuze voor internet en actuele reisinformatie toe: “Onze klant heeft tijdens zijn treinreis dringend behoefte aan de juiste informatie op de juiste plek. Dit is een belangrijke stap in het behalen van één van de hoofddoelstellingen van NS, namelijk goede informatie en service voor de treinreiziger." 

Regionale spoorvervoerders
Behalve bij NS zijn er ook initiatieven bij regionale spoorvervoerders met gratis wifi. Zo zijn de Connexxion treinen tussen Amersfoort en Ede-Wageningen uitgerust met wifi. Veolia is bezig haar treinen op de Maaslijn (Nijmegen – Roermond) te voorzien van internet. En ook Arriva heeft een proef tussen Groningen en Leeuwarden. Waar de samenwerking tussen NS en KPN mislukte, voert Arriva haar internet pilot wel uit in samenwerking met KPN (en ProRail). Ook Arriva kan op de steun rekenen van minister Eurlings (subsidie van 1,1 miljoen).

Internationaal
In Nederland komt internet in de trein nu langzaam van de grond. In het buitenland zijn er al langer ervaringen met internet in de trein. Maar lang niet altijd gratis. Een aantal buitenlandse initiatieven op een rij:

  • De Thalys (Amsterdam / Keulen – Brussel – Parijs) is uitgerust met wifi. Alleen in de eerste klas is het gebruik van Wifi gratis.
  • De SNCF biedt wifi aan op de TGV Est (Parijs – Strasbourg)
  • De Zweedse hogesnelheidstrein X2000 heeft internet aan boord, maar wel tegen betaling.
  • De Duitse spoorwegen (Deutsche Bahn) hebben net als NS een samenwerking met T-Mobile. Alleen klanten van T-Mobile kunnen op een aantal trajecten in de ICE gebruik maken van internet.
  • In Groot-Britanië zijn er ook voorbeelden van internet in de trein. Bijvoorbeeld op de National Express route van Glasgow naar Londen. Gebruik van wifi is hier gratis. Ook de Heatrow Express heeft wifi aan boord. Het internet werkt daar ook in de 6 kilometer lange tunnel, waardoor de Heatrow Express rijdt.
  • Zwitserse Spoorwegen (SBB) biedt samen met Swisscom breedband internet aan tussen Zürich – Bern, Lausanne – Geneve en Bern – Thun.
  • Ook de Noorse spoorwegen hebben Wifi in de trein. Net als in Nederland is in Noorwegen ook Nomad Digital betrokken bij het wifi project.
  • Nomad Digital is ook betrokken bij wifi projecten in Amerika. Bijvoobeeld bij Caltrain San Francisco and San Jose en de Acela route van Amtrak (tussen Washington – New York – Boston) 

Verslag NOS

Foto´s van de eerste trein met internet (betreft Koploper treinstel 4203):

Aan boord in de eerste klas van de internettrein. Voor deze gelegenheid is de bekleding voorzien van het wifi logo. 

Internet in de trein.

Veel media reisde mee met de eerste rit. In de trein is ook actuele reisinformatie aanwezig.

Het scherm met actuele reisinformatie.

President-directeur Bert Meerstadt te Amsterdam Bijlmer, vlak voor vertrek van de speciale trein.

Ook Minister Eurlings is aanwezig.

Bert Meerstadt in gesprek met de media te Amsterdam Bijlmer.

Het logo waaraan treinen met wifi te herkennen zijn.

Een speciale ingang voor de media.

Voor de reis waren ook reizigers uitgenodigd. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *