fbpx
Foto: Ronald Tilleman

OM: boete voor onveilig chloortransport van DB Schenker

26 mrt 2015 15:27

Goederenvervoerder DB Schenker is veel te laks bij het chloortransport per spoor. Daarom moet de vervoerder als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt een kwart miljoen euro boete betalen voor het veelvuldig overtreden van de regels. De aanklager eiste deze boete donderdag voor de rechtbank in Rotterdam. DB Schenker wijst erop dat het zelf het incident heeft aangekaart en maatregelen heeft genomen.

Meedere keren vervoerden goederentreinen van DB Schenker niet alleen chloor, maar tegelijkertijd ook andere gevaarlijke stoffen. Dat is verboden. Bovendien reden de chloortreinen soms ook nog eens tot 30 kilometer per uur harder dan toegestaan. Chloor mag alleen met beperkte snelheid vervoert worden, omdat het gevaarlijk is. Andere gevaarlijke, licht ontvlambare stoffen leveren namelijk een extra risico op voor brand en in het geval van brand kunnen wagons met chloor exploderen.

De incidenten vonden plaats op 17 en 18 april 2011, toen DB Schenkler onaangekondigd wagons met chloor vervoerde van Duitsland, via het rangeeremplacement Kijfhoek naar een rangeerlocatie in de Botlek. De trein vervoerde ook tien andere wagons met andere gevaarlijke stoffen. Het transport haalde de eerste dag een snelheid van bijna 93 kilometer per uur, terwijl een chloortransport per trein maximaal 60 kilometer per uur mag rijden. Een dag later bereikte de trein 76 kilometer per uur.

Ook in oktober van 2011 en in maart 2013 heeft DB Schenker regels overtreden. De OM vindt deze boete "passend´´ voor DB Schenker. Dit gezien het gevaar die hun handelwijze heeft opgeleverd, het aantal overtredingen en de lakse houding van de vervoerder. 

DB Schenker zegt in een reactie tegenover het ANP dat het de Inspectie zelf heeft geïnformeerd over de onregelmatigheden. Die onregelmatigheden zijn gebeurd, omdat in Nederland in afwijking van de heersende regelgeving elders in Europa, chloor alleen in aparte treinen mag worden vervoerd.

"We hebben toen terstond maatregelen genomen om herhaling te voorkomen´´, reageert een woordvoerder. "De eis van het OM voelt daarom als een klap in het gezicht. Openheid die kenmerkend is voor een goede veiligheidscultuur wordt zo afgestraft.´´

DB Schenker is één van de grootste goederenvervoerders van Europa. Er zijn vestigingen in België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Polen, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

Foto: archief