fbpx
Foto: Wesseltje14 (CC BY-SA 3.0)

Omwonenden Betuweroute zijn lawaai zat

02 jun 2012 10:19

Omwonenden langs de Betuweroute vinden dat de goederenlijn te veel geluidsoverlast veroorzaakt. Ze eisen dat ProRail maatregelen neemt en willen bijvoorbeeld dat er meer en hogere geluidsschermen komen. Ook willen ze dat er beter materieel wordt ingezet, meldt de NOS zaterdag.

Volgens de omwonenden worden veel stokoude wagons gebruikt die onnodig veel geluid maken. Ze denken dat veel geluidswinst kan worden behaald door eisen te stellen aan het materieel.

ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Milieu zeggen op basis van metingen dat de overlast onder de norm blijft. De omwonenden wantrouwen die gegevens, omdat volgens hen wordt uitgegaan van een gemiddeld geluid. Het geluid loopt op piekmomenten echter op tot het niveau van een rockconcert, zeggen zij.

De in 2007 geopende Betuweroute is een 120 kilometer lange spoorverbinding voor goederenvervoer tussen de Rotterdamse haven en Duitsland. Aanvankelijk reden er maar af en toe treinen overheen, maar inmiddels zijn dat er zo´n vijfhonderd per week.

ProRail wil niet reageren op de eisen van de omwonenden en verwijst naar het ministerie. Dat wil de Milieu Effect Rapportage, die eind dit jaar of begin volgend jaar af is, afwachten. Het ministerie zegt dat pas maatregelen worden getroffen als blijkt dat de wettelijke normen worden overschreden.

(c) Novum