fbpx

Onderzoek en berging na treinongeluk Noorwegen in volle gang

In Noorwegen wordt er donderdag nog hard gewerkt aan de berging van de verongelukte FLIRT trein. Woensdag rond 10:30u ontspoorde de gloednieuwe trein tijdens een testrit. Speculaties over de oorzaken van het ongeluk doen de ronde.

De trein ontspoorde woensdag met een snelheid van 100 kilometer per uur tussen Tønsberg en Holmestrand, tachtig kilometer ten zuiden van Oslo. De trein raakte vervolgens een rots en is totaal vernield. Het spoor raakte over een lengte van 300 meter zwaar beschadigd. Maar belangrijker nog: ook vijf spoormedewerkers zijn gewond geraakt. Het duurde bijna een kwartier voordat hulpdiensten ter plekke waren.

Vervangend vervoer
De Noorse spoorwegen (NSB) is nog druk bezig de trein te bergen. Daardoor rijden er op een deel van het traject Oslo – Skien geen treinen maar bussen. Naar het gehucht Skoppum worden er taxi´s in plaats van treinen ingezet. Een enkele trein wordt over de gehele route Oslo – Skien vervangen door bussen. Wanneer het treinverkeer weer hervat kan worden is onduidelijk.

Speculaties
In de Noorse media zijn er speculaties ontstaan over de eventuele oorzaak. Bijvoorbeeld dat het spoor te oud zou zijn. Het spoor zou 131 jaar oud zijn. Ook zou het kunnen dat de bocht met een te hoge snelheid is genomen. Een eerste onderzoek lijkt erop te wijzen dat het spoor niet de oorzaak is. De trein was voorzien van een camera, maar de beelden moeten nog onderzocht worden.

Uitgesteld
De Zwitserse fabrikant Stadler heeft de verongelukte trein gemaakt. De trein draagt de naam FLIRT, waarvan de fabrikant er in totaal 700 van heeft verkocht. In Noorwegen gaat het om een order van 50 treinen, ter waarde van 500 miljoen euro. Inmiddels waren al tien treinen aan de NSB geleverd, die hadden al de nodige kilometers gemaakt. In januari had de NSB aangegeven te hopen de trein op 29 februari in dienst te kunnen nemen. Dat is nu definitief van de baan. Verdere testen met FLIRT treinen zijn in het land voorlopig uitgesteld. Stadler heeft aangegeven dat dit de eerste keer is dat een nieuwe trein tijdens testen is ontspoord.

Schaduw
Woensdag had voor Stadler een feestdag moeten worden. De fabrikant presenteerde in Zwitserland een nieuwe trein voor de Zentralbahn. De overdracht werd echter overschaduwd door dit treinongeluk.

Bron en Foto´s: Noorse media.