fbpx

Onderzoek: Trein kan op lange afstanden in Europa aan populariteit winnen

26 feb 2013 11:04

Passagiersvervoer per trein over lange afstanden zal naar schatting met 21 procent toenemen (jaarlijks 2,2 procent) tot meer dan 1,36 miljard in 2020, 238 miljoen meer ten opzichte van 2011. Dit is de belangrijkste conclusie uit de recente studie The Rail Journey to 2020 van Amadeus, een technologiepartner van veel spoorbedrijven.

Het rapport constateert dat de verwachte groei in passagiersvolume over de periode 2011-2020 wordt aangedreven door vier landen: het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland. Zeventig procent van de voorspelde groei zal in deze landen behaald worden, denkt Amadeus.

Onder lange afstanden verstaat Amadeus treinreizen langer dan honderd kilometer. Volgens het bedrijf wordt dertig procent van de langeafstandsreizen in Europa met de hogesnelheidstrein gemaakt. 94 procent van de langeafstandsreizen wordt gemaakt binnen één land. Het rapport denkt dat de trein ook meer reizigers kan vervoeren op internationale reizen.

Het rapport schetst zes factoren die van belang zijn om de groei te realiseren. Deze zijn:

  • Liberalisering
  • Nieuwkomers op de markt
  • Voltooiing van nieuwe hogesnelheidslijnen
  • Nieuwe hubs
  • Air-Rail en Rail-Rail samenwerking
  • Kostenvermindering van spoorwegen

Het rapport denkt dat door liberalisering de beste partijen zullen winnen. Daardoor moet het voor de reiziger interessanter worden om de trein te nemen. Volgens het rapport is er echter ook meer samenwerking tussen vervoerders nodig, bijvoorbeeld voor internationale reizen.