fbpx

Onrust Syntus over mogelijk faillissement neemt toe

06 jun 2012 13:31

De voorzitter van de ondernemingsraad (OR) van regionale vervoerder Syntus uitte dinsdag zijn zorg voor een faillissement. Volgens de OR willen aandeelhouders NS en het Franse vervoerbedrijf Keolis Syntus niet langer financieel ondersteunen. Het bedrijf is in financiële problemen geraakt door een te lage prijs te bieden voor het busvervoer in Gelderland.

"De kluis is leeg", zegt OR-voorzitter Gerrit Vink. "De aandeelhouders zijn alleen maar bezig met de vraag: hoe kom ik het snelst van mijn aandelen af." FNV Bondgenoten vreest dat het bedrijf aan het einde van de maand geen geld heeft om de salarissen van de 1.200 medewerkers te betalen.

De uitspraken van de voorzitter van de OR hebben geleid tot een spoedoverleg met de directie, die de uitspraken volstrekt onjuist noemt. "Het klopt gewoon niet; het zijn aannames die schade berokkenen", reageert directiewoordvoerder Remko ten Brinke. Beide aandeelhouders hebben volgens hem vertrouwen in het herstelplan. Ook worden aanvullende maatregelen onderzocht.

Volgens FNV ligt dat anders. Ook de vakbond denkt dat Syntus momenteel niet meer over eigen geld beschikt. De aandeelhouders zijn volgens de vakbond bereid om de salarisbetaling voor twee maanden te garanderen, maar willen niet investeren in het door hen geëiste herstelplan. “Het lijkt erop dat ook de aandeelhouders geen vertrouwen hebben in de toekomst van Syntus en zoveel mogelijk hun eigen hachje proberen te redden”, aldus FNV bestuurder Kressin. 

Syntus is in de problemen geraakt door een te lage inschrijving op het busvervoer in de Veluwe. De vervoerder erkent dat het bod te optimistisch was. Vorig jaar heeft het bedrijf een verlies geleden van 5 miljoen.