fbpx

Ontspoorde wagon Borne weggehaald

07 nov 2013 9:24

De wagon die woensdag ontspoorde bij het Twentse Borne is donderdagochtend rond 6 uur van het spoor getild. De wagon is op een dieplader gezet en wordt naar een werkplaats in Zutphen gebracht. Daar wordt het onderzocht om te kijken of de oorzaak van het ontsporen kan worden gevonden. Dat meldden spoorbeheerder ProRail en de gemeente Borne.

De genie van de landmacht is tot diep in de nacht bezig geweest met het aanleggen van een noodweg door de weilanden naar de trein. Via de weg reed een hijskraan naar het spoor, waar die de 40 ton zware goederenwagon van het spoor tilde.

De locomotief en de wagons voor het ontspoorde stel waren al weggereden. Vijf wagons stonden nog achter de ontspoorde wagon. Die worden in de loop van de ochtend ook weggesleept. Daarvoor komt er een locomotief uit Almelo. Zodra de laatste wagons weg zijn, begint ProRail met het herstellen van het spoor. Dat duurt ruim 4 dagen. De spoorbeheerder hoopt dat er maandagochtend weer treinen kunnen rijden op het traject.

Het spoor is door de ontsporing zwaar beschadigd geraakt. Volgens ProRail zijn zeker 6000 dwarsliggers en veel kabels en leidingen kapot. Zo´n reparatie kost normaal gesproken 1,5 jaar voorbereidingstijd, zegt de spoorbeheerder.

Tussen Almelo en Hengelo zet NS voorlopig bussen in. De internationale treinen rijden niet tussen Amsterdam en Bad Bentheim. Een half uur voor de reguliere vertrektijd rijden er vanuit Deventer snelbussen naar Bad Bentheim. Reizigers worden geadviseerd een half uur eerder dan normaal op reis te gaan. Vanuit Almelo moeten reizigers echter minimaal een uur eerder vertrekken. Omreizen met ICE International via Duisburg is op vertoon van uw ticket voor InterCity Berlijn toegestaan. In veel gevallen is reizen met de snelbus Deventer-Bad Bentheim echter sneller.

(c) ANP / Treinreiziger.nl