fbpx

Ontspoortong liet trein bij Ede-Wageningen ontsporen

22 mei 2017 21:48

De nieuwe Sprinter (FLIRT) is vrijdag ontspoord omdat de trein aanvankelijk een rood sein had gepasseerd. Een ontspoortong heeft de trein vervolgens bewust laten ontsporen, om daarmee te voorkomen dat de Sprinter op het hoofdspoor terecht zou komen. Dat bevestigt ProRail naar aanleiding van een bericht van De Gelderlander.

De ontspoortong is een soort extra veiligheidsmechanisme om een trein te laten stoppen die een stoptonend sein heeft genegeerd. De zogeheten ontspoortong ligt alleen in spoorgedeelten waar treinen met lage snelheid rijden. Er zijn bij onze redactie geen andere voorbeelden bekend dat de ontspoortong effectief is ingezet. “Je moet de ontspoortong zien als een soort wissel. Het is een laatste redmiddel. Het is goed dat het daar aanwezig was,” zegt ProRail in een reactie.

“Ik heb het nog nooit eerder meegemaakt,” zegt de woordvoerder van de spoorbeheerder verder. Door het incident reden er vrijdag enkele uren geen treinen.

0 0 stemmen
Artikel waardering
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frits
7 jaren geleden

En, hoe zat het met ATB-vv? Niet aanwezig bij dit sein?

Bert
7 jaren geleden
Antwoord aan  Frits

@Frits, als ik het goed heb werkt ATB niet bij lage snelheden.

Ellen
7 jaren geleden
Antwoord aan  Bert

Je hebt de klok horen luiden, maar weet niet waar de Vv-klepel hangt. (Hint: Vv staat voor Verbeterde versie.)

Mark
7 jaren geleden

ATB had er in dit geval niks mee te maken. Machinist is waarschijnlijk met een stop tonend sein vertrokken waardoor de ontspoortong nog af lag. Om veilig te kunnen vertrekken dient te treindienstleider een rijweg in te stellen van het betreffende spoor waar deze trein stond naar de hoofdbaan. De wissels en ontspoortong worden dan gestuurd en vastgelegd waarna de machinist een veilig seinbeeld ziet. Had de ontspoortong hier niet gelegen dan had de sprinter de wissels verderop kapotgereden en eventueel een botsing met een intercity veroorzaakt!

Thomas
7 jaren geleden
Antwoord aan  Mark

Atb-VV is inderdaad niet aanwezig bij
dit sein. Juist omdat er al een ontspoortong
ligt.

Thomas
7 jaren geleden

@ Mark. Dat het een eventueel ongeluk heeft
voorkomen is helemaal waar. Maar dit had ook
met atb-vv gekunt ipv met de ontspoortong.
Het gebeurt overigens wel vaker dat treinen
met rood sein vertrekken maar omdat de trein
nu ontspoord is komt t gelijk in de krant..