fbpx

Ook GVB start met PIN in bus en tram

Net als Arriva wil het GVB contant geld in de bus en tram verbannen. In de trams en bussen van het Amsterdamse vervoerbedrijf worden vanaf september PIN-automaten geplaatst. In totaal komen er 550. 

Alle 200 bussen krijgen een pinautomaat. In 150 trams komen er zelfs twee. In de overige 50 trams komt er één pinautomaat. "Cashloos reizen is veiliger voor bestuurders en conducteurs en sneller voor reizigers, want het voorkomt oponthoud bij de haltes", stelt het GVB in een persbericht.

De afgelopen maanden kregen buschauffeurs van GVB zes keer te maken met een overval. Ook werd een busbeveiliger overvallen. GVB schafte eerder dit jaar daarom al per direct de verkoop van dagkaarten af aan boord van de bus

Om daadwerkelijk contante betalingen volledig af te schaffen in het Amsterdamse ov is de goedkeuring nodig van de opdrachtgever van GVB, de Stadsregio Amsterdam. Om een oplossing te bedenken voor mensen die niet anders dan contant kunnen betalen, bijvoorbeeld mensen in de schuldhulpverlening, zoekt GVB de samenwerking met de gemeente Amsterdam.

Onderzoek van GVB wijst uit dat de helft van de reizigers die een kaartje koopt aan boord van de tram of bus toeristen zijn. Toeristen betalen vaak ook graag met creditcard, maar uit het bericht van GVB blijkt niet dat dit mogelijk gaat worden. Wel wil de GVB de wederverkoop via hotels en toeristische hotspots intensiveren. 

GVB vervoert ongeveer 750.000 reizigers per werkdag. In 2015 reisden 335.000 reizigers per werkdag met de tram en 150.000 met de bus. GVB verkoopt nu nog circa 30.000 kaartjes per dag aan boord van de bus en de tram.