Hoger beroep geen succes: staking bij Deutsche Bahn gaat voort

Machinisten van de Duitse spoorwegen mogen doorgaan met hun staking. Het is Deutsche Bahn ook in hoger beroep niet gelukt om een einde aan de werkonderbreking te maken. De spoorwegmaatschappij zag donderdagavond al een eerste poging mislukken om de staking door de rechter te laten verbieden.

Buitenproportioneel

Nu de rechter de staking niet verbiedt, gaat die door tot het einde van de dienstregeling van maandag, zoals oorspronkelijk gepland, laat machinistenvakbond GDL weten. Deutsche Bahn had eerder al gezegd te weten dat het moeilijk zou zijn om de staking te laten verbieden omdat de lat daarvoor in Duitsland heel hoog ligt, maar het bedrijf vond toch dat het een poging moest doen. Volgens Deutsche Bahn is de staking namelijk buitenproportioneel. Het bedrijf roept GDL dan ook op te stoppen met de acties.

De staking is het gevolg van een loonconflict, waarbij het vooral gaat om de timing en omvang van loonsverhogingen. In het nieuwe aanbod van Deutsche Bahn zat in ieder geval een coronabonus van € 600, iets wat GDL had geëist. Maar de rest van het aanbod was volgens de vakbond onvoldoende.

Tot 30 procent van de treinen

Voor komend weekend verwacht Deutsche Bahn 25 tot 30 procent van de langeafstandstreinen te kunnen laten rijden. Reizigers moeten de komende dagen rekening houden met beperkingen en volle treinen.

Het is in een maand tijd de derde stakingsronde die het treinverkeer in Duitsland platlegt. Ook internationale treinen, zoals de nachttrein van Amsterdam naar Wenen, rijden niet. De intercity van Amsterdam naar Berlijn rijdt niet verder dan Bad Bentheim, net over de Duitse grens bij Oldenzaal. De ICE International naar Frankfurt rijdt wel tot het eindstation. Dat geldt niet voor de trein naar Basel in Zwitserland. Die rijdt niet verder dan Keulen.

Welke treinen rijden er wel en niet?

(c) ANP / Treinreiziger.nl

This post was last modified on 5 september 2021 23:33

Share

Recent Posts

Tekort aan bussen bij werkzaamheden zorgt voor drukte bij station Eindhoven

Bij station Eindhoven Centraal is het zaterdag rond het middaguur erg druk. Door werkzaamheden rijden er geen…

7 uur terug

Moeizame zomer voor internationale treinreizigers

Volle treinen. Vertraagde treinen. Of zelfs uitvallende treinen. Veel internationale treinreizigers hebben er deze zomer…

8 uur terug

Machinist neemt (ook) bij NS vertrekproces over van conducteur tijdens proef Airport Sprinter

NS start maandag met het testen van de Airport Sprinter tussen Amsterdam Centraal en Hoofddorp.…

10 uur terug

NS-staking dreigt: vakbonden bereiden acties voor

Werknemers van de Nederlandse Spoorwegen gaan binnenkort actievoeren. Er wordt onder meer gedacht aan estafettestakingen…

24 uur terug

NS start test met inchecken betaalpas

Om het reizen voor passagiers makkelijker te maken, gaat NS testen met het contactloos inchecken…

1 dag terug

Rover wil compensatie voor gestrande Thalys-passagiers

Treinreizigers die deze zomer met de Thalys strandden, moeten daarvoor compensatie krijgen, als het aan…

1 dag terug