fbpx

Trein Amsterdam – Frankfurt (ICE)

Met de trein naar Frankfurt? De ICE Amsterdam – Frankfurt rijdt tot 7 keer per dag. Daarnaast kunt u op deze route ook gebruik maken van de trein Amsterdam – Basel. In minder dan 4 uur rijdt de trein van Amsterdam naar Frankfurt. Treintickets naar Frankfurt zijn beschikbaar vanaf € 37,90. De trein kan ook gebruikt worden voor reizen naar andere Duitse bestemmingen.

In de zomerperiode is reserveren voor de ICE Amsterdam – Frankfurt verplicht.

Waar stopt de ICE?

De trein Amsterdam – Frankfurt start te Amsterdam Centraal en stopt in Nederland verder te Utrecht Centraal en Arnhem. Reizigers uit bijvoorbeeld Zwolle, Tilburg en Den Bosch kunnen in Arnhem instappen. Tijdens werkzaamheden vervalt de stop in Arnhem. Met name tijdens vakanties moet je hier rekening mee houden. In dat geval stopt de trein in de regel in Den Bosch. In Duitsland stopt de ICE in Oberhausen, Duisburg, Düsseldorf, Keulen (Köln Hbf), Frankfurt Flughafen (Airport) en eindbestemming Frankfurt Hauptbahnhof. De eerder genoemde ICE naar Basel stopt in Frankfurt alleen te Flughafen en niet op Hauptbahnhof.

2e klas

Dienstregeling ICE

De trein Amsterdam – Frankfurt rijdt tussen de 5 en 7 keer per dag.

  • Om 6:38 vertrekt de eerste trein vanuit Amsterdam naar Frankfurt
  • Om 8:08 vertrekt de ICE Amsterdam – Basel via Frankfurt Flughafen (let op: in 2023 rijdt deze trein vaak tot Frankfurt)
  • Om 10:38 vertrekt de trein Amsterdam – Frankfurt vanaf Amsterdam C
  • Om 12:38 vertrekt vanaf Amsterdam C eveneens een ICE naar Frankfurt
  • Om 14:38 vertrekt vanaf Amsterdam C de trein naar Frankfurt.
  • Om 16:38 kun je eveneens van Amsterdam naar Frankfurt
  • Om 18:38 vertrekt de laatste ICE naar Frankfurt

Sommige treinen rijden niet dagelijks en soms, bijvoorbeeld bij werkzaamheden is de dienstregeling aangepast. Onderweg geeft de ICE op verschillende treinen aansluiting. In Frankfurt Flughafen kan er bijvoorbeeld worden overgestapt op de trein naar München. Maar ook naar alle andere grote Duitse steden. Bijvoorbeeld naar Berlijn, Hamburg, Hannover, Dresden en Stuttgart. Veel van deze bestemmingen zijn echter vanuit Nederland via een snellere route te bereiken. Wel handig is de aansluiting op de trein naar Wenen.

Reistijden & Tarieven ICE

ReistijdVanafMax
Amsterdam – Oberhausen1u en 46 min€ 18,90€ 59,40
Amsterdam – Duisburg1u en 54 min€ 18,90€ 59,60
Amsterdam – Düsseldorf2u en 8 min€ 18,90€ 72,40
Amsterdam – Keulen2u en 34 min€ 18,90€ 79
Amsterdam – Frankfurt3u 53 min€ 37,90€ 147,70
Utrecht – Keulen2u en 5 min€ 18,90€ 70,60
Utrecht – Frankfurt3u en 26 min€ 37,90€ 139,30

Service in de trein

De ICE is een comfortabele Duitse hogesnelheidstrein. De trein is voorzien van wifi en bij de zitplek zijn er stopcontacten. Ook is er een barrijtuig aanwezig, waar snacks, warme en koude dranken verkocht worden. Ook zijn er compartimenten voor families en zijn er rijtuigen waarbij de bereikbaarheid voor mobiele telefoons extra verbeterd is. Verder is er ook een stiltezone aanwezig, en is de trein uiteraard geschikt voor minder validen. Ook is er een baby verzorgruimte. En is er een audio aansluiting (zes kanalen).

ICE 1e klas

Reizigers in de 1e klas kunnen bovendien in de trein Amsterdam – Frankurt rekenen op extra services. Zo zijn er (Duitse) kranten aanwezig, en kunt u rekenen op catering bij de zitplek. De stoelen zijn in de 1e klas uiteraard ruimer en comfortabeler (leren stoelen). Ook de beenruimte is groter. Is de trein er nog niet? Dan kun je op Amsterdam, Düsseldorf, Keulen, Frankfurt Hbf en Frankfurt Flughafen gebruik maken van speciale lounges. Daar kun je bijvoorbeeld gratis een drankje drinken, gebruik maken van draadloos internet en werkplekken. Let op: met de voordelige Supersparpreis en Sparpreis tickets heb je tegenwoordig in Duitsland geen toegang meer tot de 1e klas lounge (wel in Nederland, op station Amsterdam).

1e klas

Treintickets

Voor de ICE Amsterdam – Frankfurt zijn er zowel flexibele treintickets beschikbaar, als goedkope. Met een flexibel treinticket kunt u zonder reservering van iedere ICE op de route gebruik maken. In de meeste gevallen wordt er echter een voordeliger ticket aangeboden die gebonden is aan een specifieke trein. Dan kun je niet een trein eerder of later nemen. Treintickets naar Oberhausen, Duisburg, Düsseldorf en Keulen zijn beschikbaar vanaf 18,90 euro. Naar Frankfurt (en alle andere Duitse stations) vanaf 37,90 euro. In de 1e klas is een treinticket naar Frankfurt beschikbaar vanaf 69 euro. Vanaf 6 maanden voor vertrek is het mogelijk een treinticket voor de ICE Amsterdam – Frankfurt te boeken. (Prijzen op basis van een enkele reis.) Precieze prijzen zijn te vinden via NS International.

Vliegtuig Frankfurt

Foto: Daniël de Ruig (archief, tijdens een omleiding)

De ICE Amsterdam – Frankfurt is in het algemeen goedkoper dan het vliegtuig. Een retourtje Amsterdam – Frankfurt bij KLM is bijvoorbeeld beschikbaar vanaf € 99,-. Terwijl dat bij de trein al vanaf € 76,- mogelijk is. Het vliegtuig lijkt sneller, maar van deur tot deur is dat niet altijd het geval. Voor de ICE hoef je immers niet in te checken, en kun je doorreizen tot aan het centrum. Doordat de ICE ook stopt op de luchthaven van Frankfurt, kun je ook de trein gebruiken om vervolgens vanaf Frankfurt te gaan.

Veel gestelde vragen

Reizen met de trein in Duitsland

0 0 stemmen
Artikel waardering
4 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
E Baudoin
5 jaren geleden

Beste Treinreiziger, we gaan 19 juli op vakantie naar Java! Nu hebben wij gratis reizen met de ICE in Duitsland gekregen van de Emiraten naar AirPort Dusseldorf, we willen vertrekken vanaf Arnhem met de ICE, geldt dan het kaartje als je van Arnhem vertrekt, waar kan ik de dienstregeling van de ICE zien! En hoelang duurt de reis?

Vriendelijke Gr E. Baudoin

Redacteur
Erwin Wessels
5 jaren geleden
Antwoord aan  E Baudoin

Ik ga ervan uit dat dat kaartje niet geldig is vanaf Arnhem, maar dat je een kaartje moet kopen vanaf Arnhem tot Emmerich. Vanaf Emmerich kan je dan gratis reizen. De reis van Arnhem naar het vliegveld van Düsseldorf duurt ca. 2,5 uur. Dit kan je trouwens gewoon opzoeken via de site van NS International (bestemming Duesseldorf Flughafen).

viecececedcent
3 jaren geleden
Antwoord aan  Erwin Wessels

je

David Nijenhuis
4 jaren geleden

Ik neem aan dat je een Rail & Fly kaartje hebt. Bij mijn weten zijn deze pas vanaf Oberhausen geldig, maar zeker neit vanaf Emmerich, omdat Emmerich geen station is. Met geluk misschien vanaf de grens, omdat Rail & Fly niet met treinbinding werkt, maar in het ergste geval zul je een kaartje tot Oberhausen moeten kopen dat iets van 22 Euro is, (geloof ik). Maar je kunt ook met de Abelliotrein reizen en vanaf Arnhem een VRR-kaartje kopen. Voor 2 personen ben je klaar met een 24 uurskaartje van 3 tientjes (2 enkeltjes kost al nabij de € 37). Ik zie dat je de reis al gemaakt hebt. Ben eigenlijk benieuwd hoe het gegaan is en wat allemaal wel en niet kan.