fbpx

Ook minister wil treinen sneller laten rijden

23 nov 2011 21:27

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) wil dat de treinen in Nederland op een aantal lijnen harder gaan rijden. Dat zegde ze woensdag toe tijdens een debat over haar begroting. Onder meer de ChristenUnie wil dat de maximumsnelheid van treinen wordt verhoogd naar tweehonderd kilometer per uur.

Ook het CDA maande de minister tot spoed. Het is Sander de Rouwe (CDA) een doorn in het oog dat bijvoorbeeld de gloednieuwe Hanzelijn wel gebouwd is voor snelle treinen, maar dat die er voorlopig niet gaan rijden. De beoogde reistijdwinst valt daardoor tegen. Treinen zouden tussen Zwolle en Amsterdam dankzij de Hanzelijn een reistijd krijgen van 55 minuten, maar dat wordt waarschijnlijk 65 minuten.

Schultz zei dat ze ´zo veel mogelijk druk´ gaat uitoefenen om de snelheid te verhogen. "Ik doe mijn best om het die kant uit te doen gaan." Zij gaat een lijst opstellen met lijnen waar de snelheid als eerste omhoog zou kunnen.

De VVD had dinsdag aangegeven juist geen prioriteit te willen geven aan het verhogen van de maximum snelheid. "Dat levert maar vaak maar een halve minuut tijdwinst op, en kost miljoenen" hield kamerlid Charlie Aptroot de kamer voor. Hij wil juist prioriteit geven om de treinen snel beter toegankelijk te maken voor mindervalide. Dat zou aanvankelijk vóór 2030 gebeuren, maar de minister trekt daarvoor nog eens 15 jaar extra uit.

Arie Slob (ChristenUnie) wil dat op acht trajecten, onder meer tussen Amsterdam en Utrecht en tussen Den Haag en Schiphol, onderzocht wordt of de snelheid kan worden verhoogd.

Hieronder de baanvaksnelheden per lijn.