fbpx

Ook Stadler gaat Sprinters maken voor NS

05 dec 2014 11:08

De NS gaan behalve bij CAF ook bij de Zwitsere treinfabrikant Stadler nieuwe treinen bestellen. Het gaat om circa 60 treinstellen van het type FLIRT die al vanaf eind 2016 geleverd gaan worden. Dat meldt het spoorbedrijf vrijdag.

De FLIRT-treinen van Stadler rijden al in diverse landen. De bestelling bij Stadler is onderhands gegund, omdat NS snel behoefte heeft aan nieuwe treinen. "Stadler kan snel leveren, daarom deze onderhandse gunning", zegt NS woordvoerder Stan Hoen. De treinen krijgen ook een rolstoeltoegankelijk toilet. Meer details over bijvoorbeeld het aantal zitplaatsen en bijvoorbeeld het aantal rijtuigen per trein heeft de vervoerder niet bekend gemaakt. "We zijn over een aantal zaken nog in gesprek met Stadler", zegt Hoen.

NS-dochter Abellio heeft bij Stadler recent ook zes FLIRT-treinstellen gekocht. Die treinen zijn bedoeld voor de treindienst Gouda – Alphen a/d Rijn en worden geleverd in de R-Net-huisstijl, meldde OV-Magazine eerder. De FLIRT-treinstellen van Abellio zullen eveneens vanaf eind 2016 worden ingezet.

Afbeelding overgenomen van OV-Magazine.

De Spaanse treinbouwer CAF gaat  eveneens nieuwe treinen maken voor NS. Dat gaat om 118 nieuwe treinen. Eerder was al bekend dat CAF als beste uit een aanbestedingsprocedure kwam. Toen waren er nog onderhandelingen over de precieze details en zaten andere treinbouwers nog op de reservebank. De treinen van CAF zullen later geleverd worden, vanaf 2018. Het model dat NS koopt, rijdt ook al rond in Spanje en in enkele andere landen in Europa. In Nederland zullen de CAF-treinen aangeduid gaan worden als Sprinter Nieuwe Generatie (SNG).

Foto bovenaan: NS-dochter Abellio bestelde al eerder 20 FLIRT-treinen.