fbpx

Ook Thalys past wegens weersomstandigheden dienstregeling aan

Na de Eurostar en de Duitse ICE heeft ook de Thalys last  van het winterweer. Tot en met 3 januari zullen er treinen uitvallen. Het gaat niet om Thalys treinen van en naar Nederland, maar enkel om Thalys treinen tussen Brussel en Parijs.

Ook donderdag 24 december zijn de nodige Thalys treinen opgeheven (circa 5 treinen). De dagen daarna gaat het veelal om twee treinen per dag. Een uitzondering betreft zondag 27 december: dan worden er vijf Thalys ritten tussen Brussel en Parijs opgeheven. Behalve dat er treinen worden opgeheven, hebben ook veel treinen vertraging.

Glasbreuk
Een woordvoerder van Thalys legt tegenover de Belgische krant Het Nieuwsblad wat er aan de hand is. "´Negen van de 26 treinstellen zijn beschadigd. Door de grote sneeuwval en koude temperaturen hebben zich sneeuw en ijs opgehoopt onder de treinstellen. Omdat een Thalys altijd met een zeer hoge snelheid andere treinen kruist, komen ijsblokken los en die worden tegen de tegenovergestelde trein gekatapulteerd. Daardoor ontstaat glasbreuk." aldus de woordvoerder in de Belgische krant.
Maar gevaarlijk is het niet, haast de woordvoerster zich."´Want het glas van een Thalys bestaat uit meerdere lagen en het is alleen de buitenste die stuk gaat. Er werd niemand gewond."

Reparatie
Er is echter nog een probleem. Door de eerdere problemen met de Eurostar stonden de werkplaatsen aanvankelijk vol met Eurostar treinstellen. Inmiddels zijn de meeste defecten bij de Eurostar treinen herstelt, en komen de Thalys treinen aan de beurt. Een bijkomend probleem is dat door de vakantieperiode er minder mensen bij de werkplaats aan het werk zijn. 

Reizigers
Reizigers kunnen kosteloos hun reis annuleren of hun reis zonder extra kosten tot 48 uur uitstellen. Op dat moment kan een reiziger geen aanspraak meer maken op de vertragingsregeling. Normaal kunnen vertraagde Thalys reizigers aanpsraak maken op een vergoeding.

Een lijst van opgeheven treinen is hier te vinden.

Dit artikel is uitgegeven op 24 december, en op 27 december aangevuld en gewijzigd.