fbpx

Opnieuw conducteurs mishandeld en bedreigd

08 mrt 2015 17:59

Zaterdag en zondag zijn er opnieuw incidenten geweest met agressie tegen NS-conducteurs. Zo werd zaterdag een NS-conducteur mishandeld omdat hij een boete voor zwartrijden uitdeelde. Dat gebeurde toen de zwartreiziger in Helmond bij station ´t Hout uit de trein werd gezet. 

De conducteur heeft aangifte gedaan bij de politie. Hij werd geschopt, bespuugd en uitgescholden. De zwartrijder, een 28-jarige man uit Groenlo, is aangehouden, heeft de politie laten weten. De conducteur heeft geen ernstig letsel opgelopen. "Maar hij is wel heel erg geschrokken’’, aldus een woordvoerster van NS zondag.

Zondag werd een conducteur in een trein uit Antwerpen met de dood bedreigd door een 35-jarige Rotterdammer die zonder kaartje reisde. De conducteur liet de zaak niet verder escaleren en nam afstand. Op station Roosendaal stond veiligheidspersoneel van NS de binnenkomende trein op te wachten. Zij droegen de agressieve zwartrijder over aan de gewaarschuwde politie, die hem arresteerde.

Donderdag op vrijdagnacht werd een conductrice in Hoofddorp zwaar mishandeld. Voor veel medewerkers van de spoorwegen is de maat vol na al het geweld. Een kleine groep NS´ers hield vrijdagmiddag een protestactie bij Hoofddorp. Reizigersorganisatie Rover wil dat de spoorwegpolitie snel weer terug keert.

Treinmachinisten willen maandagochtend om 09.00 uur gaan toeteren uit protest tegen het geweld. Het gaat om een spontane oproep van machinisten tot deze actie, waarop op sociale media al veelvuldig is gereageerd. Vakbonden en NS steunen de actie.

Ook reizigers komen in actie tegen de golf van geweld. Student Melvin Bakker is bijvoorbeeld een petitie gestart "Handen af van NS-personeel". Een dag na de start staat de teller al op ruim zesduizend ondertekenaars. 

Maandag willen ook enkele reizigers op de stations Amsterdam Bijlmer, Roosendaal, Maastricht en Groningen cupcakes uitdelen. "Dat willen we doen als teken van respect voor treinpersoneel", legt Robbert Tromp uit. Samen met twee andere reizigers gaan ze de cupcakes uitdelen.

(c) ANP / Treinreiziger.nl. Foto: archief.