Nieuws

Opnieuw forse groei OV-Fiets: +25%

In 2016 is het aantal ritten in vergelijking met een jaar eerder met ruim een kwart toegenomen naar 2,4 miljoen ritten. Al meer dan tien jaar op rij blijft de OV-Fiets fors groeien. 

De OV-Fiets is inmiddels op bijna 300 locaties te huur. Het grootste deel daarvan is bij de treinstations, maar de OV-fiets is ook te huur op diverse OV-knooppunten, zoals metro- en busstations. De deelfiets wordt door treinreizigers zeer goed gewaardeerd, stelt NS. Bijna 90% geeft de OV-Fiets een 7 of hoger. Daarmee zijn treinreizigers meer tevreden over de deelfiets dan over de treinreis zelf.

NS ziet in de hoge waardering een verklaring in de enorme groei. Sinds dit jaar vraagt NS geen abonnementsgeld meer voor de OV-Fiets, iedereen met een persoonlijke OV-chipkaart kan nu gratis lid worden. De kans is dus groot dat de groei ook het komende jaar weer aanzienlijk zal zijn. Daar staat tegenover dat een ritje met de populaire deelfiets iets duurder is geworden (van 3,35 euro per rit naar 3,85 euro per rit). In Limburg krijgt de OV-Fiets verder concurrentie van een deelfiets van Arriva.

Het succes heeft ook een keerzijde: regelmatig grijpen treinreizigers naast een OV-Fiets. Dat probleem speelt al een paar jaar. NS breid weliswaar het aantal fietsen jaarlijks uit met duizend stuks, maar gezien de enorme groei is het de vraag of dit voldoende is. Ook het aantal locaties waar de fiets te vinden is, stijgt. Zo krijgt ieder treinstation in Noord-Brabant de deelfiets. Reserveren voor de OV-Fiets is niet mogelijk, wel kunnen treinreizigers in de NS App checken hoeveel fietsen er ongeveer nog zijn.

De OV-Fiets wordt iets vaker door mannen (60%) gebruikt dan door vrouwen (40%). De meeste ritten worden gemaakt in Amsterdam, Utrecht en Den Haag.

This post was last modified on 28 februari 2017 09:20

Share

Recent Posts

Trein naar Berlijn, vanaf € 10 met GoVolta: een betaalbare reiservaring

Vanaf 1 mei 2024 wordt reizen naar Berlijn een stuk toegankelijker en betaalbaarder dankzij de…

19 uur terug

Denkend aan Zwitserland of liever Reizend naar Zwitserland?

Terwijl het televisieprogramma "Denkend aan Zwitserland" van Omroep Max de harten van vele Nederlanders verovert,…

1 dag terug

Vakantie Zwitserland per trein? Tips en tricks

Zwitserland, bekend om zijn adembenemende landschappen, knusse bergdorpjes en efficiënte treinnetwerk, is de perfecte bestemming…

1 dag terug

Nieuw vervoersplan bij extreem winterweer moet ervoor zorgen dat deel van alle treinen kan blijven rijden

Een nieuw collectief vervoersplan van treinvervoerders moet ervoor zorgen dat zo'n 15 procent van alle…

2 dagen terug

Bijna helft van alle IC Direct-treinen op HSL vertraagd door werkzaamheden en problemen op spoor

De afgelopen maand was 47 procent van alle IC Direct-treinen op de HSL (Breda-Rotterdam-Amsterdam) vertraagd,…

3 dagen terug

Reserveren verplicht voor de ICE Amsterdam – Frankfurt / Basel

Wil je met de trein naar Duitsland? Als je gebruik maakt van de ICE Amsterdam-…

3 dagen terug