fbpx

Opstelten gaat niet korten op politiemensen op stations

20 jan 2014 14:57

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie gaat niet korten op het aantal politiemensen dat aanwezig is op en rond stations. Ook blijven de politieposten op de stations in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht gewoon open. In Den Haag zit de politie vlak naast station Hollands Spoor.

Dat zei de minister maandagmiddag op een bijeenkomst met bezorgd treinpersoneel in Utrecht. "We willen het gezicht van de politie op de stations vasthouden."

Resultaatgericht
Opstelten was uitgenodigd in Utrecht om te komen praten met treinpersoneel over toenemende agressie en geweld in het openbaar vervoer. Het personeel maakt zich zorgen om het verdwijnen van de aanwezigheid van politie op stations om hun te ondersteunen. Opstelten sluit niet uit dat er op andere stations ook politieposten zullen openen. "Maar dat moet wel resultaatgericht zijn."

Onacceptabel
Opstelten zei tegen de aanwezige vakbonden en het personeel dat hij helemaal achter hen staat. "Agressie en geweld tegen onze hulpverleners en openbaarvervoerspersoneel, zonder wie wij niet veilig kunnen leven, is onacceptabel. Dat accepteert het kabinet niet." De toenemende agressie en geweld noemde hij "een maatschappelijk fenomeen, waar we met zijn allen iets aan moeten doen."

Meer incidenten
De Nederlandse Spoorwegen hebben in 2013 het aantal geweldsincidenten tegen conducteurs opnieuw zien stijgen. Nadat het aantal incidenten in 2010 en 2011 afnam, zijn er nu weer meer incidenten dan voor 2009. In 2010 waren er 579 ernstige agressie-meldingen (fysiek geweld, bedreigd met een wapen, spugen of diefstal). In 2013 is dit toegemomen naar 774. Dat is een stijging van 33%.

Eerdere brandbrief
NS maakt zich dan ook net als Rover en de vakbonden zorgen. In december stuurde Ingrid Thijssen – directeur NS Reizigers – een brandbrief naar minister Opstelten. "Er dreigen al langer meer spoorpolitieposten op grote stations te sluiten, dan wel na verbouwing niet meer open te gaan (Utrecht, Rotterdam en Amsterdam). Permanente aanwezigheid van de politie op dit soort drukke knooppunten is ons inziens echter belangrijk" schreef Thijssen toen. 

(c) ANP