fbpx

Opstelten: Politie nu flexibeler om geweld ov aan te pakken

24 dec 2013 9:49

De politie heeft niet minder aandacht voor het openbaar vervoer nu de spoorwegpolitie is opgegaan in de Nationale Politie. Ook het aantal politieposten op stations is niet verminderd. Dat zegt een woordvoerder van minister van Veiligheid en Justitie (VVD) Ivo Opstelten in reactie op een brandbrief van NS en de vakbonden.

De vervoerder en de spoorwegvakbonden schrijven in een brief aan de minister dat ze zich zorgen maken om de toename van het aantal meldingen van agressie en geweld op het spoor. De briefschrijvers zijn bang dat er door de komst van de Nationale Politie minder aandacht is voor het spoor en er bijvoorbeeld minder surveillances op grote stations zijn.

Volgens Opstelten is die vrees niet terecht. "De bewaking en beveiliging is niet verminderd door de komst van de Nationale Politie", zegt zijn woordvoerder maandag. "Integendeel. De politie is juist flexibeler en de spoorwegen kunnen beter dan vroeger rekenen op de hele politie en niet alleen op één onderdeel."

De minister erkent dat de agressie in het openbaar vervoer toeneemt, maar die toename heeft volgens hem niets te maken met de inzet van de politie. "Dat is een veel groter probleem."

De briefschrijvers, onder wie directievoorzitter van NS Reizigers Ingrid Thijssen, nodigen de minister ook uit voor een werkbezoek. "Begin volgend jaar zijn er verschillende werkbezoeken gepland, en daar zal dit ook onderdeel van zijn", zegt zijn woordvoerder daarover.

(c) Novum