fbpx

Oranjedienstregeling van start: alcoholverbod en extra lange treinen

29 apr 2013 20:52

De Nederlandse Spoorwegen laten maandag sinds 19.00 uur de treinen rijden volgens de speciale Oranjedienstregeling. Wegens de verwachte drukte in verband met de festiviteiten rondom de troonswisseling worden tot woensdag onder meer vijfhonderd extra conducteurs en vierhonderd extra machinisten ingezet. Met name in de nacht en in de avond rijden er ook extra treinen. Overdag zijn de treinen vooral extra lang.

Bezoekers van de Koninginnenacht in Utrecht en Den Haag kunnen maandagnacht gebruikmaken van extra treinen tussen Utrecht en Den Haag Centraal. Ook naar Leiden en Rotterdam rijden vanuit Den Haag de hele nacht extra nachtnettreinen. In de nacht van 30 april op 1 mei rijden er tot 04.00 uur ´s nachts extra treinen om feestgangers vanuit Amsterdam thuis te brengen. Op de meeste trajecten rond Amsterdam rijden de treinen ook ´s nachts ieder kwartier. Echter uitsluitend vanuit Amsterdam richting andere steden, en meestal niet richting Amsterdam.

Drukte
Reizigers moeten vanwege de speciale dienstregeling rekening houden met langere reistijd, grote drukte op stations en mogelijk een extra overstap of ander vertrekspoor. In treinen van en naar Amsterdam en Eindhoven verwacht NS de grootste drukte. Geadviseerd wordt tijdig de NS Reisplanner te raadplegen voor de actuele situatie.

Extra medewerkers
Ook staan op de stations duizend extra NS-medewerkers klaar en driehonderd extra beveiligers moeten de veiligheid op stations waarborgen. NS zet ook het twitterteam in voor contact met reizigers. Extra storingsploegen staan gereed om eventuele storingen snel op te lossen.

Internationale treinen
"Vanaf het einde van de middag zien we dat het langzaamaan drukker wordt in de treinen richting Amsterdam", licht een woordvoerder van NS maandag toe. "Met name de internationale treinen en die vanaf Schiphol zijn drukker en we signaleren hier en daar al mensen in oranje gekleed." Noemenswaardig drukker dan andere jaren is het aan het begin van de avond echter nog niet, aldus de zegsvrouw. Dinsdag rijden de internationale treinen overigens niet van en naar Amsterdam.

Alcohol verboden
Alcohol drinken of meenemen in de trein of op het station is net als vorig jaar verboden. Dat verbod is net als de Oranjedienstregeling om 19:00 uur ingegaan.

Openbaar vervoer Amsterdam
Rond Amsterdam rijden niet alleen de treinen anders, maar ook bussen en trams. Bussen en trams rijden vanwege de drukte an afsluitingen nauwelijks door het centrum. De metro rijdt wel in het centrum en vaker dan gebruikelijk (elke 7,5 minuut). Bovendien rijdt de metro na Koninginnedag tot één uur langer door dan normaal. Daar staat tegenover dat er geen extra nachtbussen vertrekken. Alle geplande aanpassingen zijn ook verwerkt in de reisplanner van 9292. 

Station RAI
Op station Amsterdam RAI stoppen dinsdag geen metro´s en geen treinen. Reizigers wordt geadviseerd te reizen via Amsterdam Zuid.

(c) Novum / Treinreiziger.nl