fbpx

Oude treinen kunnen langer blijven rijden

08 okt 2015 8:28

De oude treinen van het type Mat ´64, ook wel apenkop genoemd, hoeven helemaal niet in december uit de dienstregeling gehaald te worden. NS kiest daar zelf voor. Sommige treinen zouden zelfs met regulier onderhoud tot 2017 kunnen doorrijden. NS spreekt dat echter tegen. Dat meldt OV-Magazine.

Op dit moment heeft NS nog 32 stellen Mat ’64 in dienst, zo weet het vakblad. Volgens NS verloopt de revisie van bijna alle treinstellen eind dit jaar. Maar dat blijkt niet te kloppen. Onderhoudsbedrijf Nedtrain, een dochter van NS, rekent voor Mat ’64 een revisietermijn van 9 jaar en 3 maanden. De laatste stellen kregen hun revisie eind 2007. Uitgaande van die termijn, hoeven slechts twee stellen rond de jaarwisseling terzijde te worden gesteld.

Daarna kan alles in principe tot mei blijven rijden, waarna er weer een geleidelijke afvloeiing noodzakelijk is. “De laatste zeven stellen kunnen theoretisch zelfs tot in 2017 mee”, aldus een materieelexpert tegenover het OV-Magazine. NS ontkent in alle toonaarden dat er tot 2017 doorgereden kan worden. Wel erkent het spoorbedrijf dat de treinen nog niet allemaal eind dit jaar uit de dienstregeling zouden hoeven. Toch kiest het spoorbedrijf wel daarvoor. “Je wil een voorspelbaar product neerzetten met niet elke maand weer andere treinen, ingewikkelde onderhoudschema’s, etcetera”, geeft NS als verklaring.

NS zegt verder dat er bijna geen reserve-onderdelen zijn voor de Mat ´64 treinen. "De trein rijdt al langer rond dan gepland. Tot 13 december gaat dat nog en kunnen we bijvoorbeeld nog wat onderdelen gebruiken van oude stellen, maar daarna is doorrijden vanwege dit gebrek aan onderdelen geen optie meer" zegt NS.

Ook stelde NS eerder dat bij een nieuwe revisie allerlei strengere eisen voor de treinen zouden gelden, waardoor het te duur zou worden om de treinen opnieuw op te knappen. Maar, uit navraag bij de inspectie (ILT) van het vakblad blijkt dat NS een nieuwe revisie nooit serieus overwogen heeft. “NS heeft zelf aangegeven met Mat ’64 te willen stoppen”, aldus een woordvoerster. Mocht er toch een revisie plaatsvinden, dan zijn eventuele extra eisen volgens haar echt maatwerk.