fbpx

OV-bedrijven: 313 euro boete bij vandalisme

21 feb 2020 13:47

De OV-sector gaat mensen die voor overlast zorgen civielrechtelijk aanpakken door schade ter plekke te verhalen met een boete van minimaal 313 euro. Die komt bovenop de straf die Justitie oplegt voor geweld, vandalisme en bedreiging in trein, bus en tram.

Connexxion en Keolis lanceren deze boete komende week, zo meldt De Telegraaf. Qbuzz/UOV heeft met deze ’directe aansprakelijkstelling’ in de regio Utrecht al met succes proeven gedaan, laat directeur Arie van Os van de stichting Service Organisatie Directe Aansprakelijkheid weten. SODA begeleidt de uitvoering, zoals de instructies voor rijdend personeel en boa’s en de inning van de bedragen, desnoods via de deurwaarder.”

In Utrechtse sneltrams heeft deze lik op stuk-pilot een sterke vermindering van zware incidenten tot gevolg gehad. De agressie is op sommige plaatsen met wel de helft teruggelopen en de recidive met 30 procent”, aldus Van Os. De boete geldt ook voor zwartreizigers die onhandelbaar worden.

Streekvervoerder Arriva volgt de ontwikkelingen met belangstelling. “Als de resultaten bij anderen positief zijn, besluiten we later dit jaar of we gaan meedoen”, zegt de vervoerder in de krant.

NS zegt zelf zo nodig al civielrechtelijke schadezaken aan te spannen tegen daders als personeel op de trein in aanraking komt met agressie, bedreiging en geweld.

© ANP / Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
4 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Frequente reiziger
4 jaren geleden

De pakkans zou ook omhoog mogen. Bij NS reis ik het liefst met het heerlijke ICM-materieel. Echter het interieur inclusief toiletten van de meeste ICM-stellen is beklad met graffiti en dikke viltstiften.

Arnold
4 jaren geleden
Antwoord aan  Frequente reiziger

Heb get gevoel dat er ook niets aangedaan wordt (schoonmaak, alternatieve wandbekleding).

Patrick
4 jaren geleden
Antwoord aan  Arnold

Dan moet je eens met de nationale trein in Belgie gaan rijden. Dan zul je zien dat het hier in NL nog niet zo slecht geregeld.

Denk daar maar eens over na
4 jaren geleden

Ik vindt het raar dat het niet in de metro is, want in de metro is bedreigen net zo erg als in de trein.