fbpx

OV-bedrijven pakken zwerfafval gezamenlijk aan

16 sep 2009 16:32

Op maandag 21 september geeft OV-ambassadeur Jeltje van Nieuwenhoven om 13.00 in een speciaal bestickerde HTM-tram in Den Haag het startschot voor de campagne tegen zwerfafval in het openbaar vervoer. Graag nodigen wij u uit hierbij aanwezig te zijn.

Achtergelaten kranten, peuken op het perron, kauwgom op de banken… vormen van zwerfafval waar reizigers dagelijks mee te maken hebben in tram, bus, metro en trein. Het kost OV-bedrijven jaarlijks miljoenen om afval te verwijderen en perrons en stations schoon te houden.

Stichting Nederland Schoon voert, met de partners uit het Impulsprogramma Zwerfafval, al jaren landelijk campagne. Met een groot aantal openbaar vervoerbedrijven zijn nu de eerste stappen gezet om gezamenlijk de reiziger duidelijk te maken dat zwerfafval ook in het OV niet thuishoort.

Via alle denkbare OV-media worden reizigers aangesproken. In tram en bus hangen bijvoorbeeld posters met interessante weetjes (zoals "elke dag blijft 50.000 kilo papier achter op het station"). Bussen, metro’s en tram zijn speciaal bestickerd, er klinken op zwerfafval toegespitste omroepberichten en het Zwerfafval Actieteam wordt landelijk ingezet om de reiziger met de boodschap te confronteren. NS, ProRail, Nedtrain, GVU, GVB, Connexxion, HTM en RET doen mee aan de actie, die loopt van 21 september tot en met 4 oktober.