fbpx

OV-chipkaart jaagt Amsterdamse reiziger extra op kosten

Uit een onderzoek van de Amsterdamse SP blijkt dat de ov-chipkaart de reizigers van het Amsterdamse stadsvervoer op extra kosten jaagt. Op basis van 219 willekeurige reizen binnen Amsterdam blijkt het openbaar vervoer 5 procent duurder te zijn dan met de strippenkaart. De SP wil dat Amsterdam de strippenkaart weer toelaat in het hele openbaar vervoer zolang de tarieven van de ov-chipkaart tot een prijsverhoging leiden.

In het onderzoek van de SP zijn de kosten van de ov-chipkaart en de strippenkaart vergeleken voor vijf ritjes vanaf de huisadressen van de 45 gemeenteraadsleden. Voor het onderzoek heeft de SP de gemeenteraadsleden fictief naar twee andere raadsleden, het stadhuis, de burgemeester en hun fractievoorzitter laten reizen. Daaruit bleek dat de ritjes naar de burgemeester – die midden tussen de verschillende tramlijnen woont – gemiddeld goedkoper zijn met de ov-chipkaart, maar alle andere ritten waren gemiddeld fors duurder.

Bij de invoering van de ov-chipkaart wordt steeds gezegd dat die niet mag leiden tot hogere tarieven. SP-lijsttrekker Laurens Ivens: “Ons onderzoek toont nu glashelder aan dat de invoering van de ov-chipkaart wel degelijk leidt tot een tariefstijging voor reizigers. Landelijk hanteert Amsterdam met 10 cent per kilometer de laagste tarieven, maar zelfs die blijken te hoog te zijn. Als de ov-chipkaart daadwerkelijk kostenneutraal ingevoerd wordt, moet dit tarief teruggebracht worden naar 9 cent per kilometer.”

De SP is altijd al tegen het opdringen van de ov-chipkaart aan reizigers geweest. Ivens: “De chipkaart zou het openbaar vervoer aantrekkelijker moeten maken, maar daar merk ik niets van. Naast de invoerings- en gewenningsproblemen worden de reizigers ook nog op extra kosten gejaagd. De reizigers in het openbaar vervoer zouden weer de keuze moeten krijgen of ze willen reizen met de ov-chipkaart of de strippenkaart. We zullen wethouder Gerson hier woensdag toe oproepen.”

Bekijk de onderzoeksresultaten van de SP.