fbpx
Foto: NS

OV-chipkaartpoortjes sluiten in Rotterdam

30 apr 2015 17:54

Vanaf vrijdag 1 mei sluiten alle ov-chipkaartpoortjes te Rotterdam Centraal. Daarmee wordt Rotterdam het eerste grote station waar alle toegangspoortjes geactiveerd zijn. Volgens NS is dit een belangrijke stap in het veiliger maken van het openbaar vervoer.

De ruim 100.000 dagelijkse in- en uitstappers kunnen het station dan alleen nog betreden of verlaten met een geldig vervoersbewijs. Conducteurs, machinisten en andere NS-medewerkers sluiten het laatste poortje symbolisch om 7.00 uur. Hiermee onderstrepen ze het belang van de toegangspoortjes voor het terugdringen van zwartrijden.

Na diverse incidenten waarbij conducteurs zijn mishandeld, heeft NS besloten de Rotterdamse poortjes een half jaar eerder te sluiten. Rotterdam Centraal is ook een station met veel internationale reizigers. De meeste internationale treinreizigers kunnen ook met hun kaartje de toegangspoortjes openen. Als internationale treinreizigers een kaartje hebben waarmee de poortjes niet open gaan, kunnen ze een keycard krijgen om de poortjes te openen.

Van de ruim 400 stations in Nederland krijgen er 82 toegangspoortjes om zwartrijden en agressie in treinen en stations terug te dringen. NS gaat er vanuit dat daardoor uiteindelijk 90% van de mensen bij aanvang van hun treinreis of bij het verlaten van het station een poortje tegenkomt.