fbpx

OV sector krijgt 7 miljoen subsidie voor leerwerkplekken

18 nov 2014 10:56

Er komt in totaal bijna twintig miljoen euro beschikbaar voor het sectorplan in het openbaar vervoer. Minister Asscher betaalt daarvan zeven miljoen euro, de rest van het bedrag is afkomstig van werkgevers en vakbonden in de vervoerssector. Het geld is bestemd voor onder meer extra leerwerkplekken voor jongeren en het vitaal houden van werknemers.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft dat donderdag tijdens een werkbezoek aan de RET en NS in Rotterdam bekend gemaakt.

Veel pensioen
In de openbaarvervoersbedrijven – stadsvervoer, streekvervoer en spoor – werken 58 duizend mensen. De gemiddelde leeftijd is 51 jaar. "Als er nu geen maatregelen worden getroffen, zal het tekort aan goed gekwalificeerde mensen oplopen, doordat een grote groep straks met pensioen gaat", meldt de minister. Met name onder buschauffeurs, conducteurs, monteurs en machinisten gaan vanaf 2016 ook veel mensen met pensioen.

Vitaal
De gezamenlijke ov-bedrijven, vakbonden en de overheid hebben de handen ineengeslagen om in te spelen op de vergrijzing in de sector en de noodzaak om meer jong talent aan te trekken. In het zogeheten ‘Sectorplan Openbaar Vervoer’ staan maatregelen die moeten zorgen voor onder meer de instroom van meer jongeren en het inzetbaar, mobiel en vitaal houden van de huidige vergrijzende groep werknemers.

Voorbeelden van acties uit het sectorplan:

  • 245 extra ov-leerwerktrajecten: De ov-sector gaat 245 extra (BBL-)leerwerkplaatsen aanbieden gericht op technische mbo-functies en chauffeur/bestuurder openbaar vervoer. Dit komt bovenop andere acties vanuit de diverse bedrijven om bijvoorbeeld meer chauffeurs/bestuurders en technisch personeel aan te trekken zoals de TechniekFabriek (NS) of de mbo-opleiding van HTM en RET.
  • 30 extra ov-leerbanen voor jongeren; het gaat daarbij om een ov-leerbaan voor jongeren tot 30 jaar als servicemedewerker bij het spoor (10) en in het stadsvervoer (20). Met de ov-leerbaan worden jongeren ‘on the job’ geschoold met ondersteuning van een mentor en met de mogelijkheid om in de organisatie eventueel door te groeien naar bijvoorbeeld een rijdende functie. 
  • 7.565 buschauffeurs, tram- en metrobestuurders in de ov-sector worden getraind om hun beroep zo gezond, vitaal en goed mogelijk uit te kunnen oefenen.
  • 106 leidinggevenden doen mee aan een training duurzame inzetbaarheid. Maximaal 10 leidinggevenden per bedrijf in de gehele sector worden in een pilot getraind met het oog op de duurzame inzetbaarheid van hun medewerkers. Na afloop wordt de pilot mogelijk uitgerold voor alle managers van de ov-bedrijven.