Overvallen bij GVB: Minder kaartjes in de bus en staking
12 feb 2016 11:35
Na een reeks van overvallen op buchauffeurs is de maat vol voor het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB. De chauffeurs hebben vrijdagmorgen een werkonderbreking gehouden. Het bedrijf heeft verder besloten de verkoop van dagkaarten in de bus stop te zetten.
Vanwege de overvallen reden diverse bussen vrijdagochtend in Amsterdam Noord niet. Rond 8.30 uur gingen de chauffeurs weer aan het werk. Reizigersvereniging Voor Beter OV heeft geen goed woord over voor het besluit het werk enkele uren neer te leggen. "Het is zeer ernstig dat chauffeurs recentelijk meermalen zijn overvallen, maar dat is nog geen reden om onschuldige passagiers in de steek te laten", aldus de vereniging tegen het Parool.
Woensdag was er opnieuw een overval op een buschauffeur. Twee mannen met een wit plastic clownsmasker bedreigden een buschauffeur met een groot mes. Daarop heeft het GVB besloten om de verkoop van dagkaarten in de bus per direct te stoppen. "Een buschauffeur heeft al heel weinig cash, maar nu is het helemaal zinloos om dit soort afschuwelijke overvallen te plegen´´, aldus een woordvoerder van het GVB.
GVB is een van de weinige vervoerders waar in de bus een dagkaart gekocht kon worden. Op termijn wil het GVB helemaal geen kaartjes meer verkopen in de bus. Nu kunnen mensen nog losse kaartjes kopen bij de chauffeur. Het GVB is met een proef begonnen waarbij passagiers met hun smartphone kunnen in- en uitchecken.
Vorige maand meldde het GVB al dat het bedrijf af wil van contant geld. Wie met de bus mee wil, zou dan voldoende saldo moeten hebben op zijn ov-chipkaart of moeten pinnen. "We onderzoeken al langer maatregelen waaronder het cashloos rijden en sluiten niets uit", liet een woordvoerder van het GVB toen weten. Het onderzoek is door de reeks incidenten in een stroomversnelling terecht gekomen.
"Maar de technologie is nog niet zo ver dat het in onze voertuigen ondersteund kan worden. Daarom is dit niet van de ene dag op de andere geregeld. Wel zijn er al pilots zoals het inchecken met je mobiel of betalen met je bankpas", legde het GVB toen uit.