fbpx

Peiling: helft conducteurs meldt niet alle geweld

19 feb 2016 9:25

Uit een enquête van spoorvakbond VVMC blijkt dat 57 procent van het rijdend personeel niet meer alle bedreigingen en geweldsincidenten meldt. Aan de enquête deden bijna duizend machinisten en conducteurs mee, meldt het Algemeen Dagblad.

Alhoewel het rijdend personeel het geweld en de bedreigingen spuugzat is, heeft een groot deel van het personeel (65%) de indruk dat een melding maken niets helpt. Twee derde heeft het laatste jaar één tot tien keer spoorgeweld meegemaakt. En 10 procent zelfs vaker dan twintig keer. Treinpersoneel wordt geschopt, bespuugd, geslagen, uitgescholden, beroofd en zelfs bedreigd met wapens. 

Een kleine groep vindt zelfs een bedreiging met een wapen niet meer de moeite waard om te melden, meldt het AD. Ook fysiek geweld of een beroving worden door een kleine groep verzwegen. De machinisten en conducteurs maken heel wat mee. Eén conducteur is met de drinkbak van een hond in elkaar geslagen, een volgende werd tussen de trein en het perron gegooid. Acht conducteurs meldden een wurgpoging.

Behalve zwarrijden wordt alcohol en drugsmisbruik als één van de oorzaken van het geweld genoemd. Alle incidenten ten spijt geven de machinisten en conducteurs hun werkgever een 7 als rapportcijfer. Ze zijn verknocht aan hun werk. "Ondanks alles heb ik een prachtvak", citeert het AD een van de conducteurs.

Het spoorpersoneel betwijfelt of de eerder afgesproken maatregelen voldoende zijn. Ze willen dat de spoorwegpolitie terugkomt en dat nog meer treinen twee conducteurs krijgen. Vakbond VVMC is pessimistisch. "Het duurt maar en het duurt maar. Voordat de dubbele bemensing op de treinen is gerealiseerd, zijn we ruim een jaar verder´´, zegt de voorzitter van de club.

Staatssecretaris Sharon Dijksma reageert geschrokken op de uitkomsten van de enquête. Dijksma: "Ik schrik hier ontzettend van. Als we zien dat het gevoel van onveiligheid bij machinisten en conducteurs steeds erger wordt én dat ze agressie zelfs niet meer melden, dan is het voor mij heel belangrijk om nu een oproep te doen. Ik wil zeggen: mensen, meld incidenten wél."

Ook in de Tweede Kamer wordt er geschokken gereageerd op de uitkomsten."Een proef met pepperspray omarmen we en we sluiten ons aan bij het pleidooi voor strenger straffen en het eerder opleggen van een stationsverbod", zegt Betty de Boer van de VVD in een reactie tegen NU.nl. De PvdA ziet echter niets in de pepperspray.