fbpx

Politiek eist opheldering over spoorchaos

De PvdA, PVV, CDA, VVD, ChristenUnie en GroenLinks willen dat staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) uitzoekt hoe het kan dat het op het spoor zo vaak misgaat. De directe aanleiding is de enorme storing bij de verkeersleiding Utrecht maandag.

PvdA-Kamerlid Duco Hoogland noemt het tegenover NU.nl "onbegrijpelijk" dat maandag wederom het hele spoor plat ligt door een sein- en wisselstoring bij Utrecht Centraal. Twee weken geleden zorgde een storing ook al voor veel onbegrip onder reizigers. Toen liep de ontregeling door tot diep in de avond, terwijl de storing al rond het middaguur was verholpen.

Ook coalitiepartner VVD wil opheldering. "De afgelopen weken ontstaan bijna iedere dag storingen, waardoor je bijna niet meer van incidenten durft te spreken", aldus VVD-Kamerlid Betty de Boer tegenover NU.nl. Ze vervolgt: "Ik vraag me af wat er aan de hand is en maak me echt zorgen of NS en ProRail de boel wel onder controle hebben. De reiziger is hier de dupe. Mensen komen niet op hun werk of op afspraken."

Hoogland, die maandag door de storing een werkbezoek aan NS moest afzeggen, stoorde zich bovendien aan de slechte informatievoorziening. "Er wordt gezegd: ga maar naar Schiphol, ga maar naar Rotterdam. Maar er is geen trein die richting Utrecht rijdt. Zeg dan niks, denk ik dan."

Ook andere politici uiten kritiek op de spoorchaos. Carla Dik-Faber (ChristenUnie): "De NS adviseert al om helemaal niet meer met de trein te reizen, heel bizar."  Martijn van Helvert (CDA) wil dinsdag tijdens het vragenuurtje opheldering van Mansveld en ook PVV-Kamerlid Barry Madlener heeft vragen aan de staatssecretaris.