fbpx

Politiek: Registratie incidenten in ov moet eenduidiger

13 sep 2016 21:48

Kamer en kabinet willen dat OV-bedrijven incidenten op dezelfde manier gaan registreren. "Ik vind dat er geleverd moet worden," zei staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) dinsdag in een debat over veiligheid in het openbaar vervoer.

Over een betere en eenduidige registratie van incidenten wordt al jaren gesproken. De hele Kamer hamerde opnieuw op één registratiesysteem. Volgens Dijksma gaan de OV-bedrijven hier volgend jaar mee beginnen. Een databank van politie- en OV-gegevens over incidenten laat nog wel even op zich wachten.

In maart 2015 spraken overheid, vakbonden, ProRail en NS extra maatregelen af tegen geweld in het OV. Er kwamen onder meer twintig stationsagenten, extra mensen op treinen en meer camera´s op stations en de toegangspoortjes op stations gingen sneller dicht. Het geweld in het OV neemt de afgelopen jaren af.

Volgens Tweede Kamerlid Martijn van Helvert (CDA) durft het personeel geweld nu niet altijd meer te melden. Volgens het Kamerlid krijgen medewerkers die te vaak agressie melden een gesprek met hun leidinggevende met de vraag of zij wel op de juiste plek zitten.

(c) Treinreiziger.nl / ANP