fbpx

Politiek valt over spoorwegen na problemen door winterweer

(Novum) – Minister van Verkeer Melanie Schultz van Haegen (VVD) moet afdwingen dat de NS de komende anderhalve week niet met een uitgeklede dienstregeling gaat rijden. Dat stelt de SP. De PVV wil dat de minister de directie van de NS op het matje roept. De ChristenUnie werkt ondertussen aan een ´witboek´.

Verschillende politieke partijen openen dinsdag het vuur op de NS, nadat het spoorverkeer de afgelopen dagen met veel problemen kampte door de winterse omstandigheden. Vrijdag ontstond chaos op het spoor na zware sneeuwval. Vooral rond de Randstad strandden veel reizigers. Sindsdien is een aangepaste dienstregeling van kracht.

Sneeuwt zijn en wisselstoringen
ChristenUnie-Kamerlid Arie Slob roept alle treinreizigers op hun ervaringen te delen over de chaos op het spoor en het winterweer. De ChristenUnie wil van alle inzendingen een witboek maken en deze overhandigen aan Schultz. "Enige overlast door de sneeuw is begrijpelijk, maar het sneeuwt nog steeds sein- en wisselstoringen, terwijl er de laatste twee dagen nauwelijks extra sneeuw meer is bijgekomen", aldus Slob.

Twijfels bij aangepaste dienstregeling
Het ChristenUnie-Kamerlid zet daarbij grote vraagtekens bij de tijdelijke aangepaste dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen. Juist tijdens winterse omstandigheden zou het openbaar vervoer volgens hem een goed en betrouwbaar alternatief voor de auto moeten zijn.

Verkapte bezuiniging
SP-Kamerlid Farshad Bashir vindt de uitgeklede dienstregeling ook niet nodig. "Dit is gewoon een verkapte bezuiniging over de rug van de reizigers. De NS weet blijkbaar meer dan het KNMI, die nog geen idee heeft wat het weer over een week wordt. Nu al treinen schrappen is niet ten dienste van de reiziger, maar ten dienste van de portemonnee van de NS, zeker omdat de NS aangeeft dat er meer dan voldoende treinen zijn", zegt hij.

Gedwongen auto te nemen
Volgens het Kamerlid is de trein met dit weer verreweg het veiligste vervoersmiddel. "Door de dienstregeling uit te kleden, worden veel mensen gedwongen om juist de auto te pakken terwijl dat veel gevaarlijker is." Bashir wil dat de NS ´stopt met het pesten van reizigers en weer een fatsoenlijke dienstregeling gaat rijden´.

Peperdure televisiespotjes
PVV-Kamerlid Leon de Jong spreekt van wanprestaties van de NS. "De NS stelde in peperdure televisiespotjes winterklaar te zijn, maar ondertussen zijn miljoenen kostende gloednieuwe treinen massaal kapot gegaan door sneeuw en vorst, staan zeshonderd reizigers uren vast te midden van weilanden en loopt de frustratie bij de werknemers zo hoog op, dat onderling vechtpartijen uitbreken."

Communicatie
De Jong wil dat de directie van de NS snel verantwoording komt afleggen bij de minister. "Treinen moeten rijden, ook als er een paar sneeuwvlokjes vallen en als dat onverhoopt niet lukt, moeten reizigers en personeel daar op een eenduidige manier van op de hoogte worden gesteld."