fbpx

AD: problemen ICNG houden aan – defecte deuren en leveringsproblemen

De nieuwe intercity’s van de NS blijven voor problemen zorgen, meldde het AD zaterdag. Uit het artikel, waaraan Treinreiziger.nl redacteur Hildebrand van Kuijeren als treinexpert heeft meegewerkt, blijkt dat er nog altijd problemen zijn met binnendeuren en dat de levering van de Intercity Nieuwe Generatie (ICNG-) treinen ook nog achterloopt.

In vrijwel elke ICNG, door zijn kenmerkende geel-zwarte kop ook wel wesp genoemd, blijkt ten minste één binnendeur niet te werken, zo meldt het AD. Reizigers kunnen daardoor niet van drukke rijtuigen naar rustige coupés lopen. NS-personeel zou zich zorgen maken om de veiligheid.

Deurprobleem speelt al jaren

De problemen met de deuren spelen al sinds 2023, toen fabrikant Alstom de eerste treinen leverde. Volgens een NS-woordvoerder moet een software-update deze zomer het probleem oplossen. De deuren van de ICNG zijn elektrisch. Andere treinen hebben klapdeuren of deuren die pneumatisch aangedreven zijn.

Van Kuijeren zegt in het artikel dat de problemen met de deuren wel erg opvallen. ,,De problemen duren erg lang’’, zegt hij. ’’De vraag is of dit type deur wel geschikt is voor treinen als deze. Andere nieuwe treinen kenden dit soort problemen niet.”

Van de 45 treinen, dagelijks 30 in dienst

Er is een flinke vertraging in de levering van de nieuwe treinen. Aanvankelijk kwam dat onder meer door corona en de oorlog in Oekraïne. Afgelopen jaar zouden de leveringen van de 109 bestelde treinen flink op gang hebben moeten komen.

In december vorig jaar hadden er 50 ICNG-treinen op het spoor moeten rijden, maar er zijn er momenteel maar 45 geleverd. Van die treinen rijden er dagelijks 30, analyseerde Treinreiziger.nl. Volgens de NS voldeden sommige treinen niet aan de laskwaliteitseisen en moeten ze hersteld worden. De eerste gerepareerde treinen zijn inmiddels terug.

De vijftien ICNG’s die dagelijks niet ingezet worden voor passagiersvervoer gebruikt de NS voor onderhoud, opleidingen en reserve. De vervoerder zegt bewust een grotere reserve aan te houden bij nieuwe treinen.  

4.2 5 stemmen
Artikel waardering
65 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Michiel
14 dagen geleden

En ondertussen lijken TRAXX+ICR het ook af te gaan laten weten. Daarvan zouden er volgens mij dagelijks nog 7 rond moeten rijden maar dat lijkt vaak minder te zijn. Hierdoor moet een andere trein die met 2 stellen ICNG gepland stond gesplitst moet worden in twee losse ICNG stellen om het gat op te vullen.

S.O. de Mieter
14 dagen geleden
Antwoord aan  Michiel

Excuses voor het ongemak.

Hanzeboog
14 dagen geleden
Antwoord aan  Michiel

Op Treinpositie.nl is te zien dat in de series 1100 en serie 9500 de Traxx + ICR nog worden ingezet. Maar ook daar zijn de ICNG in de meerderheid.

Niet verassend. Want de ICNG kan veel flexibeler worden ingezet. Maar een vijfdelige ICNG inzetten zoals je op NS Reisplanner kan zien is absurd. In de spitsuren zijn minstens 10 bakken ICNG nodig.

Michiel
14 dagen geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Ja en dat laatste is dus precies het punt, er is onvoldoende ICNG waardoor er nog deels TRAXX+ICR gepland is in de 1100 en 9500 om voldoende capaciteit te kunnen bieden. Echter dat TRAXX+ICR laat het nu ook afweten waardoor er solo ICNG ingezet moet worden om rituitval te voorkomen.

N...
14 dagen geleden
Antwoord aan  Michiel

TRAXX+ICR laat het al jaren lang geregeld afweten

Hanzeboog
14 dagen geleden
Antwoord aan  N...

Al vanaf het begin een hoofdpijndossier met die gelegenheids combinatie.

Zoals bekend was deze trein ter overbrugging van de Fyra. En daarna ICNG. De Bombardier Traxx waren op de meeste spoornetten prima locomotieven voor goederen – en passagier treinen. Behalve op HSL Schiphol – Antwerpen en ERTMS in Europa. Het werd in Zwitserland een tijd niet toegelaten op de Gotthard lijn vanwege gebrekkig functioneren van ERTMS.

Het laat zien hoe specifiek de trein op HSL Schiphol – Antwerpen moet zijn. Het moet regelmatig kunnen omschakelen met stroomsystemen en beveiligingssystemen. Daar was de Traxx niet voor gebouwd.

Marin
14 dagen geleden
Antwoord aan  Michiel

Eigenlijk vind ik de route Eindhoven – Den Haag en terug wel leuk. Je reist of met de oudste trein (ICR) van de NS of met de nieuwste (icng).
Het zitcomfort van de ICR rijtuigen vind ik overigens erg goed en de binnendeuren gaan netjes open en dicht. En je kan soms wat langer van één stukje omgeving genieten. Mij is dat maar 1x overkomen.
En met de icng, nou ja lees de commentaren maar. Dit vind ik trouwens wel leuke treinen om mee te reizen. Behalve 1x een weigerende tussendeur ben ik niet gestrand met deze treinen.

Frans E.R.
13 dagen geleden
Antwoord aan  Michiel

…TURBULENTE Geschiedenis – ICNG…
1 >>> Over de ICNG zijn er voorafgaand aan bovenstaand bericht al 40 (VEERTIG) eerdere berichten verschenen bij Treinreiziger.nl, de eerste was van 25 jun 2013 en het aantal reacties bedroeg 2684. Het huidige aantal reacties tot nu toe nog niet meegerekend.
Kenmerkend zijn wel de problemen met deze Niet Goed trein, naar mijn gevoel meer nog dan bij andere recente NS treinen.
2 – Op zaterdag 2 juli 2022 kon ik mij aanmelden voor een speciaal bezoek aan de ICNG in Rotterdam Centraal en nam zelfs plaats op de “bok” de plaats van de machinist met en selfi natuurlijk en bekeek het nieuwe speeltje van NS met kritische ogen, maar kon wel een kartonnen bouwplaat gratis mee naar huis nemen, gratis wel te verstaan. Benieuwd, zoek dit bericht maar eens op over de “3500 Treinfans” die ook daags erna een kijkje mochten nemen.
Er stonden op die 24 graden warme dag twee gekoppelde ICNG treinstellen opgesteld en in de stationshal van Rotterdam Centraal kon men zelfs achter een machinisten simulator plaatsen nemen om een “ritje” te maken en deze te besturen en dat is best een uitdaging te noemen, maar wel leuk. Ook in Eindhoven kon men proef rijden.
3 – Heden lezen wij dus het 41 ste artikel c.q. bericht over deze Niet Goed intercity trein op Treinreiziger.nl en zullen er in de nabije toekomst wellicht nog meerdere volgen, het is dus een “soap” verhaal met nog een heel lang vervolg en als deze ooit uit dienst mag gaan, hoeven ze wat mij betreft er niet eentje te bewaren voor het Spoorwegmuseum maar direct hergebruikt te worden voor soep of frisdrank blikjes gezien het aantal mankementen terwijl het ding nog niet eens volledig operationeel is. Het is wel een soep met een heel bittere nasmaak…!
4- Voor wie interesse heeft welke berichten er zijn verschenen type dan : ICNG Treinreiziger.nl in en je vindt er zelfs een video van terug.

Joost4
14 dagen geleden

Wel frappant dat de tussen deuren in de koplopers en ICR rijtuigen geen software nodig hadden en meer dan 40 jaar goed gefunctioneerd hebben. Just saying…

David
14 dagen geleden
Antwoord aan  Joost4

Ik snap ook werkelijk niet waarom er voor dit soort deuren is gekozen. Vroeger zei men in technische kringen weleens: “de klant wil dat er elektra wordt toegevoegd aan [de deuren]. De klant heeft zich echter niet afgevraagd of de elektra uberhaupt nodig is voor [de deuren].”

Dries Molenaar
14 dagen geleden
Antwoord aan  Joost4

Die hebben simpele software of iets met discrete eletronica.

Tom
13 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Geen van beiden. De mechanismen zijn volledig analoog; in de tijd dat dit materieel gebouwd werd, bestond dergelijke micro-electronica überhaupt nog niet. Het werkt dus na 40+ jaar nog steeds feilloos.

Dries Molenaar
13 dagen geleden
Antwoord aan  Tom

Waarom zou het micro zijn? Stuur electronica bestaat al veel langer.

S.O. de Mieter
13 dagen geleden
Antwoord aan  Joost4

Wel frappant dat de tussen deuren in de koplopers en ICR rijtuigen geen software nodig hadden”.
Deze deuren zullen ongetwijfeld een rol spelen bij de veiligheidseisen die aan treinen worden gesteld die op een hogesnelheidslijn rijden. Er zijn in een kantoorgebouw ook deuren die altijd na gebruik dicht moeten gaan. Ook de klimaatregeling raakt in de war bij geopende deuren.

Hanzeboog
14 dagen geleden

Merkwaardig dat er problemen met binnendeuren in een trein zijn. Want in (vrijwel) elke trein doen de binnendeuren het!

Las dat dit jaar weer een nieuwe software komt. Weet helaas niet hoe het in andere Coradia Stream de ervaringen met binnendeuren zijn. Maar ben er vrij zeker van dat dit geen probleem is.

Dit zal waarschijnlijk toch vooral een probleem van NS moeten zijn. Andere vervoersbedrijven/spoorbedrijven hebben minder of geen probleem met hun Coradia Stream. Dat de NS een geheel nieuw ontwerp is speelt daar een rol bij. Maar dat is niet helemaal een excuus.

Alstom levert een trein op basis van criteria. En zijn bepaald geen koekenbakkers. Al is Alstom na de overname van Bombardier niet meer dezelfde Alstom als daarvoor. Het gaat niet erg soepel met de leveringen van treinen. Vooral vanaf de coronacrisis.

NS (top) zal meer geld moeten uitgeven om de problemen met ICNG serieus aan te pakken.

Annemiek
14 dagen geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Dus geld is in jouw ogen het probleem?

Hanzeboog
14 dagen geleden
Antwoord aan  Annemiek

Geef vooral aan dat de NS top meer geld moet bijleggen om de problemen met ICNG op te lossen. Alstom wil natuurlijk best de problemen oplossen met ICNG.

Maar NS is de klant. En Alstom de leverancier. Lees hierboven bijvoorbeeld dat de deuren van ICNG elektrisch gaat. Bij andere treinen gaat pneumatisch. Is dit nieuwe techniek waardoor er kinderziektes zijn? Daar heb ik ook vragen bij.

Dries Molenaar
14 dagen geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

het is gewoon garantiewerk, zonder kosten

Annemiek
14 dagen geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Waarom zou NS geld moeten bijleggen nu het geleverde product ondeugdelijk blijkt? En als geld het probleem op zou lossen, waarom kan de leverancier dat dan niet ophoesten? Het gaat nota bene om deuren.

In plaats van dat NS geld zou moeten lappen, denk ik eerder dat de leverancier eens de portemonnee mag trekken voor de schade die ze aanrichten door te late levering en hun ondeugdelijke producten. NS heeft het allemaal met zachte hand geprobeerd. Nu wordt het wellicht tijd om de fabrikant eens met wat fermere taal de wacht aan te zeggen.

lezer
14 dagen geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Dus een over de gehele linie ninder goed presterend bedrijf heeft met money power een concurrent overgenomen die over de gehele linie genomen beter presteerde?

Met als te verwachten uitkomst dat we een beter presterend bedrijf ‘kwijt’ zijn geraakt… ?

Dat zou triest zijn inderdaad.
Er zit misschien ook een stukje uitbesteding/verplaatsing van werk in. Ook treinen moeten nu gebouwd worden in landen waar het zo goedkoop mogelijk is.

Hanzeboog
14 dagen geleden
Antwoord aan  lezer

Geef niet aan dat Alstom minder presteert/presteerde voordat het Bombardier overnam. Het is opvallend dat Alstom minder presteert toen het Bombardier overnam.

Hoop dat ik hiermee duidelijk ben. En weet niet waarom het zo is dat er problemen bij Alstom zijn. Dat is gissen. Vaak lees je over coronacrisis, personeelstekorten, oorlog in Oekraïne. Maar of dat de redenen zijn……

Annemiek
14 dagen geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Als je aangeeft dat er problemen zijn bij Alstom, waarom moet NS dan de portemonnee trekken?

Dries Molenaar
14 dagen geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

volgens u waren prefecte treinen die al veel ingezet werden.

Annemiek
14 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Ja, dat klopt. Als je amper een jaar geleden schreef wat Hanzeboog nu zelf schrijft, ging hij daar buitengewoon fel tegenin. Dan had je er geen verstand van.

Angelo
13 dagen geleden
Antwoord aan  Hanzeboog

Een aantal weken terug was ik in luxemburg, en heb met de coradia stream van CFL gereisd. Geen binnendeur te herkennen😅

Hanzeboog
14 dagen geleden

Gisteren de levering van ICNG 3105 via station Zwolle gezien.

Maar 46 treinen van de 109 treinen is bepaald niet meer volgens schema. In deze tempo zal het wel dienstregeling 2027/2028 worden voordat alles geleverd is.

Prioriteit zal vooral het oplossen van de problemen in de ICNG moeten worden. En hoe is het met de pool aan ICNG treinmachinisten? Zijn er voldoende treinmachinisten? Zijn ze al gewend aan de ICNG? Is de tekort aan storingsmonteurs al opgelost?

Betrouwbaarheid van ICNG is de eerste prioriteit. De problemen met binnendeuren is meer bijzaak. Met wat spierkracht hebben diverse treinreizigers al de defecte binnendeuren zelf geopend.

Dries Molenaar
14 dagen geleden

Ze rijden de hele dag langs op de HSL. Veel wit logo met blauwe muts en ook de gewone blauwe Zorro versie. Zijn dat de enige rijdende stellen?
Hoe ingewikkeld kan nu zijn om de bekende problemen op te lossen? Zo moeilijk is het niet.

Sommige treinen waren niet geod? Volgens de krant stonden er ruim 60 op rangeerterreinen in DE om gerepareerd te gaan worden. Het laswerk is niet goed door foute instellingen van de robots. Alstom zal er wel flink op leeglopen.

Laatst bewerkt op 14 dagen geleden door Dries Molenaar
Pieter
14 dagen geleden
Antwoord aan  Dries Molenaar

Dat gaat de NS de komende 30 jaar allemaal terugbetalen (en nog meer) via onderdelen, serviceaanvragen, modificaties etc.

Dries Molenaar
14 dagen geleden

Voor welk type trein zijn deuren die niet goed werken wel het goede type 🙂

Olaf
14 dagen geleden

Volgens mij noemt helemaal niemand deze trein “Wesp”.
Ik lees wel vaker hier dat de trein wesp genoemd zou worden. Het lijkt er bijna op dat Treinreiziger deze naam wil introduceren. Als je het maar vaak genoeg zegt gaan mensen het vanzelf geloven.

Dries Molenaar
14 dagen geleden
Antwoord aan  Olaf

Inderdaad, een soort trump/musk methode. Gewoon consequent volhouden al is het de grootste BS. Musk laat als grootste leugenaar op twitter, volgens zijn eigen AI, de community notes niet voor zijn eigen posts gelden. Trump is altijd al de grootste leugenaar geweest, met of zonder internet.

Anna
14 dagen geleden
Antwoord aan  Olaf

Deze bijnaam is officieel door publiek van de NS gekozen(verzonnen)

Johan
14 dagen geleden
Antwoord aan  Anna

Het was het resultaat van een poll op deze website. Niets officieels aan.

Frans E.R.
13 dagen geleden
Antwoord aan  Johan

> > > Herinnering bijnaam ICNG
Lees voor de keuze voor Wesp nog eens het bericht van Treinreiziger.nl van 07 apr 2020 nog eens goed door, bijgaand een deel van de aanhef van dit artikel :

” Treinreiziger kiest “Wesp”als bijnaam voor ICNG”07 apr 2020 16:33
comment image
intercity nieuwe generatie (icng)
De Wesp, dat blijkt de populairste bijnaam te zijn voor de nieuwe intercity’s die momenteel voor NS in Polen gemaakt worden. De afgelopen week hebben ruim vierduizend reizigers hun stem uitgebracht op de poll van Treinreiziger.nl. De Wesp blijkt met afstand de meest populaire bijnaam.
comment image
Zware JongensDertig procent van de stemmers heeft “De Wesp” als bijnaam gekozen. Dat komt neer op 1314 stemmen. Daarna volgt “De Bij” met 756 stemmen, kort gevolgd door “De Wasbeer” (739 stemmen).
In eerste instantie konden lezers kiezen uit zes opties, maar eventuele andere bijnamen konden ook ingestuurd worden. Tientallen andere suggesties met bijnamen kwamen binnen. Opvallend vaak werden “De Zware Jongens” van Donald Duck genoemd. Daarom is die optie later nog toegevoegd aan de verkiezing. Duizend stemmers hebben de mogelijkheid gehad om op die naam te stemmen, 71 van hen kozen daarvoor.
comment image

2N2
14 dagen geleden
Antwoord aan  Olaf

De meeste mensen noemen de ICNG ‘Domme k**trein’, echt.

Joost2
14 dagen geleden
Antwoord aan  2N2

Ik denk dat de meeste mensen vooral een trein willen die op tijd rijdt en een zitplaats biedt. Helaas lukt dat al niet.

lezer
14 dagen geleden
Antwoord aan  Olaf

De naam is geïntroduceerd op Treinreiziger.nl maar iis daarna door alle media overgenomen, vrijwillig neem ik aan. Ook de NS lijkt het officieus wel OK te vinden.

Dit was vroegah;
https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1669245/slang-duckface-of-zorro-wat-wordt-de-bijnaam-van-de-nieuwe-intercity

Dries Molenaar
14 dagen geleden
Antwoord aan  lezer

Zorro was veel eerder aangedragen en past veel beter. Voor de ICng BE zou men Bandana kunnen gebruiken. Het lijkt alsof deze versie met een blauwe bandana rijdt. Ook veel leuker.

GJ de Groot
13 dagen geleden
Antwoord aan  Olaf

Een bijnaam ontstaat spontaan, niet door een ‘wedstrijd’ uit te schrijven. De NS is vooral bezig met likeability.

Als er al een naam moet zijn, dan de grote muil:: een zeer groot gat in plaats van een discreet afgedekte koppeling als bij de Thalys en Eurostar.

Dries Molenaar
13 dagen geleden
Antwoord aan  GJ de Groot

Die afdekking vereist een mechaniek en zal ook storingen kunnen geven. Daarbij kost het natuurlijk ook meer. Wanneer treinen in vaste samenstelling rijden zou men een kunststof dop kunnen maken die op de koppeling past.

Henk Peetersen
14 dagen geleden

Ik denk dat niet alleen NS-personeel zich zorgen zou moeten maken omtrent de veiligheid. Ik denk dat de reizigers zich juist zorgen moet maken. Als er dus blijkbaar in een treinstel iets gebeurd zou je dus zomaar bij vluchten voor een dichte deur kunnen staan. Afhankelijk van de situatie lijkt mij dit potentieel gevaarlijk. Bij brand of bijvoorbeeld agressieve reizigers is er dan geen mogelijkheid om te vluchten. Vraag mij af wat ILT hiervan vindt?

Dries Molenaar
14 dagen geleden
Antwoord aan  Henk Peetersen

Ik heb altijd een een glashamertje in mijn tas wanneer ik met de trein reis… Nog uit de tijd dat ik dagelijks met de trein moest en dat er treinen kwamen zonder te openen raampjes.

Anoniem
14 dagen geleden
Antwoord aan  Henk Peetersen

In een volle trein kun je ook niet zomaar naar de andere kant rennen ofzo bij gevaar dus tja..

Wim Lubbers
14 dagen geleden

Gisteren nog met de ICNG van Eindhoven naar Rotterdam en terug gereden. Op de heenreis bleven de tussendeuren openstaan. Op de terugreis was van het balkon naar de eerste klas eerst nog een dubbele schuifdeur, maar de deur verder naar de stiltezone was een schuifdeur. Deze ging maar naar 1 kant open (onhandig en bovendien gevaarlijk bij paniek) en had net als in de dubbeldekkers flinke speling om de deur en een gat waarmee je kon openen. En ik was net blij dat we daar vanaf waren, want met zo’n deur blijft van die stilte niet veel over als zich carnavalsvierders in de naastgelegen ruimte nestelen.
Bij een eerdere reis was het me opgevallen dat passagiers met rolkoffers erg zitten te hannesen met de schuifdeuren.

Paul Lamote
14 dagen geleden

Eerder was gemeld dat de problemen met de binnendeuren zouden zijn opgelost via een software update in het najaar van 2024. Kennelijk is die update niet geleverd of hij werkt niet.

Marin
14 dagen geleden
Antwoord aan  Paul Lamote

Langzamerhand vind ik het binnendeur probleem van de ICNG intrigerend worden. Het lijkt zo simpel, deurtje open en weer deurtje dicht.

Johan
14 dagen geleden
Antwoord aan  Marin
Marin
13 dagen geleden
Antwoord aan  Johan

Ha ha ha. Ja.👍

Dries Molenaar
14 dagen geleden
Antwoord aan  Marin

Er zit wellicht een nabijheidsensor op? Die moet ge”interpreteerd worden.
Duidelijk dat men beter wat simpels had gehouden in plaats van de reputatie te riskeren voor zo’n flauwekul ding.
De V250 werd al afgeserveerd vanwege een te fel toilet bezet lampje.

Laatst bewerkt op 14 dagen geleden door Dries Molenaar
Arjan Krabbenbos
14 dagen geleden

Tegenwoordig zijn treinen en andere voertuigen allen grote rijdende , vliegende of varende computers. De techniek veranderd razendsnel en is niet te vergelijken met het tijdperk waar het ooit begonnen is! Kilometers kabels, automatische deuren binnen en buiten en de zuinigheid met energie in deze tijd zijn hete hangijzers met het oog op milieu en de eisen hiervan. Veel technici die regelmatig bijscholing nodig hebben en langere perioden van testen gaan voor officiële indienststelling gaan hier aan vooraf. Of je het model nu mooi of lelijk vindt alles moet storingsvrij en veilig de weg, het spoor, het water of de lucht in. Het zijn transportmiddelen die massa’s mensen dagelijks moeten vervoeren! En dat kost vaak meer tijd dan men eerder verwachtte.

Eend
14 dagen geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

Ik begrijp dat veel Europese trein fabrikanten problemen hebben met name met de software. Volgens mijn informatie hebben CRRC uit China niet. De Europese fabrikanten moeten hun producten verbeteren anders zullen ze de concurrentie met China gaan verliezen. Singapore wil geen Alstom metrotreinen kopen. CRRC verkopen steeds meer treinen aan Aziatische landen. Europese bouwers moeten oppassen anders gaan de Europese spoorwegmaatschappijen ook in China kopen.

Eend
14 dagen geleden
Antwoord aan  Eend

Er zijn twee negatieve beoordelingen. Geef dan aan waarom? Weet iemand of de Chinese treinen ook veel problemen hebben in Europa? Oostenrijkse prive ondernemingen rijdt ook met Chinese treinen. Weet iemand hier iets over?

Toby
12 dagen geleden
Antwoord aan  Eend

Omdat de Chinezen regelmatig de beloftes niet kunnen nakomen. Zo zijn de metro treinen voor LA 4 jaar te laat, en moest de mbta opeens heel veel geld Extra betalen toen de metrostellen niet betrouwbaar bleken.

Ook in Europa is het geen feest en hebben ze jaren vertraging opgelopen voor het opleveren van Tsjechische treinen waardoor dat contract beëindigd is.

Maar goed dit soort berichten worden natuurlijk niet door een leger van bots gedspammed. Daardoor zullen naïve mensen zoals jij altijd denken dat de Chinezen alleen maar prachtige treinen maken.

Laatst bewerkt op 12 dagen geleden door Toby
S.O. de Mieter
13 dagen geleden
Antwoord aan  Eend

Ik ben het niet helemaal met u eens dat software de hoofdoorzaak van de problemen is.
Software heeft de constructie van voertuigen een stuk simpeler gemaakt, er is nog maar weinig bedrading nodig. Wel is het zo dat software ‘uitnodigt’ tot het toevoegen van allerlei ‘toeters en bellen’ die de betrouwbaarheid niet ten goede komen.
De storingsgraad van iedere nieuwe constructie zal tijdens het proefdraaien en inbedrijfstellen altijd relatief hoog zijn, zich daarna bij voldoende onderhoud stabiliseren en pas aan het einde van de levensduur (zie ICR) weer hoog worden. Dit wordt de ‘badkuipkromme’ genoemd.
Probleem is dat er tegenwoordig geen tijd meer is om eindeloos met een prototype proef te draaien totdat alle kinderziekten verdwenen zijn. Wij, de reizigers, zijn ook deel van dit proces oftewel ‘proefkonijnen’. Ik weet niet hoe men dit in China doet.
Het slimste lijkt me materieel te kopen dat al door anderen is beproefd.

Dries Molenaar
13 dagen geleden
Antwoord aan  Eend

haha, die chinezen.

Frans E.R.
14 dagen geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

De afkorting ICNG staat voor mij niet voor Intercity Nieuwe Generatie, maar de laatste twee letters voor: Niet Goed, of Niet Geschikt (voor dagelijks gebruik), Nodeloos Gehannes, Niet Goed doordacht ontwerp, Niet Grondig bekeken, alvorens in de praktijk ermee te rijden, Niet Gekwalificeerd om er veilig mee te rijden enzovoorts.
De letters NG roepen bij mij persoonlijk negatieve gevoelens op en dat na meermaals er gebruik van te hebben moeten maken.
Toen ik in Rotterdam Centraal voor de introductie als een van de weinige bezoekers een speciaal bezoek aan deze nieuwe trein mocht brengen viel mij al een paar zaken op die een MIN punt hebben gekregen en nadat ik er mee ging reizen nog een paar andere zaken.
Min punten zijn o.a. :
1- Slecht werkende binnendeuren die vast bleven zitten. Op een dag moest ik naar het toilet in een ander deel, maar door die vermaleijde defecte binnendeur die niet open kon gaan moeten wachten tot ik het volgende station bereikte en daar snel het toilet opgezocht en heb dit euvel aan de conducteur nog snel kunnen melden, kon het nog net ophouden, vreselijke rot binnen deuren, het zijn kl.t. deuren en dat geldt eigenlijk voor de ICNG in het algemeen !
2- Slechte voetensteun verstelling in de eerste klas.
3- Eerste klas is niet echt een meerwaarde ten opzichte van de tweede klas op dat andere kleurtje na, zijn net zo breed en bieden amper meer beenruimte dan de tweede klas. Je krijgt geen waar voor je geld.
4- Onduidelijke aanduiding waar de zone’s voor dienen. Wie de verschillende kleuren niet begrijpt zal niet snel weten wat die kleuren eigenlijk voor staan.
5- STILTE coupe is NIET goed aangegeven. Menigmaal hoorde ik mensen die maar bleven kletsen terwijl ze in een stilte coupe zaten.
6- Tweede klas midden armsteun ligt iets hoger dan de armsteun aan het raam waardoor je een onevenwichtig gevoel krijgt.
7- TE VEEL stoelen recht tegenover elkaar in plaats van achter elkaar met minder privacy tot gevolg. Zo’n indeling is niet erg in een sprinter maar NIET als je in een intercity langere afstanden moet reizen dan heb ik liever een ICR indeling en zelfs de VIRM heeft meer stoelen naar keuze met een tafeltje voor je.
8- Geen leeslamp ook in de tweede klas zoals de ICR die heeft.
9- Onbetrouwbaar in de planning
Conclusie: Los van de las problemen, hapering binnen deuren en andere mankementen ben ik beslist G E E N fan van deze nieuwe intercity treinen, Ik beschouw het als de GROOTSTE MISKOOP die NS ooit gedaan heeft bij de aanschaf van nieuw materieel, en durf dat rustig te zeggen, want ik reis al sinds mijn geboorte in 1960 regelmatig kris kras met de trein door Nederland en heb wel eens in beter materieel gezeten.
Het enige goede is misschien nog de gelijkvloerse instap, maar voor de rest walg ik ik van de “wesp” of hoe je het stomme beestje van NS ook wilt noemen, Het rijgedrag is 50/50 hangt een beetje af van het baanvak en machinisten klagen op cabview dat de voorruit ook snel vuil wordt en schoon krijgen een ander probleem is.
Misschien zijn er nog wel liefhebbers van deze Zorro, maar ik ga er eigenlijk met tegenzin mee reizen en alleen als het niet anders kan want je hebt het niet voor het zeggen als deze k.t trein op de reisplanner staat hoop je maar dat je veilig je eindbestemming bereikt…

Huub
14 dagen geleden
Antwoord aan  Frans E.R.

Geheel mee eens. Het comfort van ICMm en ICR is nog niet vervangen door welk treintype dan ook.

Eend
14 dagen geleden
Antwoord aan  Frans E.R.

Het niet goed werken van de binnendeuren is gewoon slecht. Dit probleem is toch niet moeilijk op te lossen. Ik veel gereisd met treinen met elektrische binnendeuren en vrijwel nooit problemen. De volgende treinen o.a de Duitse ICE’s, TGV, de Spaanse Talgo ‘s en de Chinese ETS in Maleisië gereisd.

Bert Sitters
13 dagen geleden
Antwoord aan  Eend

Hoe functioneren de deuren in de Marokkaanse en de Indonesische hogesnelheidstreinen?

Eend
13 dagen geleden
Antwoord aan  Bert Sitters

Ik heb geen klachten over de hogesnelheidstreinen in Indonesië gehoord. Ik heb alleen maar positieve berichten gelezen.Over Marokko weet ik niet.

Frans E.R.
13 dagen geleden
Antwoord aan  Eend

Voor wie vanaf de nieuwe luchthaven van Kuala Lumpur naar Sentral rijdt wordt met een van oorsprong Siemens Desiro ET 425 M vervoerd met een kruissnelheid van 160 km/u bekend onder de naam Klia Express, de trein is geschikt voor maximaal 200 km/u en rijdt op normaal 1435 mm spoor. Maleisië is behalve een mooi en veelzijdig land, het spoorweg net flink aan het uitbreiden ook in het oostelijk deel van het schiereiland en kan men zelfs vanaf Johor Bahru per metro naar Singapore gaan.

Arjan Krabbenbos
13 dagen geleden

De huidige transportmiddelen zijn allen bewegende computers, waar kilometers kabels in verwerkt zijn . Met de vele ingewikkelde en steeds veranderende technieken een puzzel om alles goed in orde te krijgen en te houden. Vroeger bestond dit nog niet, maar wel simpeler geconstrueerd dan tegenwoordig. Nadeel van de beginperiode waren de deuren die nog niet vacuüm dicht konden als in het hedendaagse leden. Tijdens de ritten toen kon je rijdend een deur open schuiven of open duwen tijdens de rit. Ook gingen ramen open met zwengel, thans heeft het moderne spul allen airco en vaak wifi aan bord. De CNG heeft helaas geen 100% lage vloer, maar allemaal treetjes in de compartimenten. Niet zo handig voor mindervalide of ouderen, ook voor anderen niet .Je kunt hierdoor je enkel verzwikken of ern onfortuinlijke val maken. Het rijcomfort is goed en stabiel en het uiterlijk is voor iedere mening weer anders. De voormalige Fyra V250 had andere problemen, maar had wel een gelijke vloer over de volle lengte. Gelukkig hebben ze weer werk gevonden in.hun eigen thuisland Italië! Hopelijk zijn alle Wespen in 2026 in hun nest, zoals deze moderne trein ook wordt bijgenaamd.

Joost2
13 dagen geleden
Antwoord aan  Arjan Krabbenbos

De V250 had geen gelijkvloerse instap als ik me niet vergis. Dus als mindervalide ben je met de ICNG beter uit.

HansNL
12 dagen geleden

Goed hè, Alsthom…..

HansNL
12 dagen geleden

NS had beter met Stadler in zee kunnen gaan, hebben een prima treinstel in de aanbieding, getest en wel, geschikt voor diverse bovenleidingen en 250 km/u.
Maar ja,…..