fbpx

Proef met Serviceplein, loketten vooralsnog niet dicht

01 jun 2011 17:24

Eind mei is NS in Amersfoort een proef gestart met een serviceplein. Tijdens de proef verloopt de dienstverlening zoveel mogelijk via servicemedewerkers en niet via de traditionele loketten. Vooralsnog is er geen besluit gevallen dat NS loketten eind 2012 zouden sluiten, zegt een NS woordvoerder.

Tijdens de proef wordt baliepersoneel vaker ingezet als servicemedewerkers. Zij kunnen vragen van reizigers beantwoorden en reizigers bij de kaartautomaten helpen. "De meeste reizigers redden zich wel, maar sommigen hebben vragen. Voor die mensen moeten zij klaar staan, daarvoor is het serviceplein ontwikkeld", zegt een woordvoerder.  De proef duurt in totaal 9 maanden, in die periode blijven de loketten overigens gewoon bestaan.

Minder behoefte loket  
Eind 2012 wil NS definitief overstappen op de OV-Chipkaart, dat maakte het bedrijf al in februari bekend. "Hierdoor zal in de toekomst de kaartverkoop aan de balies dusdanig afnemen dat er uiteindelijk bijna geen balieverkoop meer nodig is. Dit weten wij met z´n allen. Maar wij gaan niet over één nacht ijs" zegt Rine van der Wiel, directeur Service & Operations bij NS. Tijdens de proef krijgt het personeel te maken met andere werkzaamheden. "Tijdens de pilot gaan wij vooral ervaren wat werkt voor klanten en medewerkers. Je moet de pilot als een proeftuin zien" vult Van der Wiel aan.

Voorbarig
Het is volgens NS veel te voorbarig om nu al over sluiting van NS loketten te praten. "Wij zijn pas vijf dagen met deze proef bezig. Wij blijven flexibel en gaan onderzoekend aan het werk totdat het Serviceplein als basis klaar is voor verdere pilots op andere stations" zegt de directeur Service & Operations. Als het Serviceplein al op landelijke schaal zou worden ingevoerd, dan staat vast dat daar geen ontslagen bij gaan vallen.

Angst
Reizigersvereniging Rover is bang dat als het plan door gaat er geen personeel overblijft op de kleinere stations. "NS wil het personeel op andere plekken inzetten, maar wij vrezen dat het
personeel op deze manier van kleinere stations zal verdwijnen", aldus woordvoerder Chris Vonk.

Verdwijnen treinkaartje
De vereniging is überhaupt niet te spreken over het voornemen om eind 2012 te stoppen met het treinkaartje. Alhoewel de plannen al sinds februari bekend waren, zegt de vereniging verbaasd te zijn. "Wij zijn tegen het afschaffen van het papieren kaartje, maar als er toch een datum van afschaffing moet komen dient NS wel te zorgen dat alle problemen zijn opgelost". 

Niet doof
De NS sluit volgens de zegsvrouw achteraan in de rij als het om overschakelen naar de OV-chipkaart gaat. "Het busvervoer in de provincies schakelt de komende maanden volledig over." Als de klanten laten blijken nog niet toe te zijn aan de overstap, zal de NS daar volgens de zegsvrouw niet doof voor zijn.

E-ticket
Overigens zal ook na de invoering van de OV-chipkaart papieren kaartjes beschikbaar blijven voor internationale treinreizen. Daarnaast blijft het e-ticket bestaan. Op welke manier deze reizigers straks kunnen inchecken op afgesloten stations, is nog niet bekend. "Er zijn veel oplossingen denkbaar. Wat het precies gaat worden is nog niet duidelijk. Daarvoor hebben we nog 1,5 jaar de tijd".

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *