Sinds september rijdt er elke woensdag iedere tien minuten een intercity tussen Amsterdam en Eindhoven. Door de proef kunnen meer reizigers een zitplek vinden. Ook logistiek gezien verloopt de proef zonder problemen.
Tussen 07.00 uur en 19.00 uur rijden er 144 intercity’s op het traject, gemiddeld vallen er drie uit. Dat is vergelijkbaar met het landelijke gemiddelde van de NS. Het percentage treinen dat op tijd reed met een marge van 5 minuten was bij intercity’s 96 procent en bij sprinters bijna 95 procent. Daarmee scoren de treinen eveneens volgens het landelijk gemiddelde.
Verstoringen
Omdat meer treinen rijden, is de treindienst gevoeliger voor verstoringen, zo is de angst. Maar tot nu toe blijkt dat mee te vallen. Er waren weliswaar kleine incidenten: spoorlopers, een vermoedelijke aanrijding (wat loos alarm bleek), een wisselstoring en een defecte trein. Maar desondanks konden de meeste treinen stipt blijven rijden.
Onderzoek
NS en ProRail houden gedurende de proef alles nauwlettend in de gaten. Ook heeft onderzoeksbureau Citisens in opdracht van NS de tevredenheid onder reizigers onderzocht. Aan dat onderzoek deden 1300 treinreizigers mee. 56% van de reizigers geeft aan zich niet meer bezig te houden met vertrektijden als de Intercity iedere tien minuten rijdt. Ook reizigers die een deel met de sprinter reizen zijn met 85% opvallend positief, ondanks het feit dat de tienminutentrein nog niet overal goed aansluit. Het het onderzoek blijkt volgens NS ook dat 57% van de reizigers nu sneller een zitplaats vinden en dat dit bij 31% hetzelfde is gebleven.
Kritiek
Reizigersorganisatie Rover is echter nog steeds kritisch. Vooral de aansluitingen tussen de tienminutentreinen en treinen die elk kwartier of halfuur rijden, laten te wensen over, zegt een woordvoerder. “Met name bij het overstappen geeft dat problemen.” Ook plukte reizigers tussen Alkmaar en Amsterdam de nadelen van de tienminutentrein. Daar rijden de treinen gedurende de proef minder goed gespreid.
Proef
De proef duurt tot en met begin december. In die periode wordt er alleen op woensdag getest. Vanaf 10 december 2017 wordt de tienminutentrein definitief doorgevoerd. Vanaf dat moment kunnen treinreizigers dagelijks elke tien minuten in de trein stappen tussen Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Eindhoven.
(c) ANP / Treinreiziger.nl
De Tweede Kamer ziet geen enkele verhoging van de prijs van treinkaartjes zitten. Dat bleek…
European Sleeper verwacht in 2026 de nachttrein Amsterdam-Barcelona te kunnen rijden. Aanvankelijk was het plan…
Treinreizigers van NS kunnen sinds afgelopen vrijdag voor het eerst met een elektrische touringcar reizen…
Een grote storing heeft het Duitse treinverkeer vandaag urenlang stilgelegd. De problemen begonnen rond 13:00…
Luchthaven Schiphol stapt naar de rechter om een door vakbonden aangekondigde staking op het spoor…
Staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) probeert te voorkomen dat de treinkaartjes van de…