De spoortunnel in Delft. Foto: Archief
Eindelijk is het zover. Het spoor tussen Rotterdam en Den Haag is geschikt gemaakt voor hogere treinfrequenties. Rond stations is de spoorlijn nu overal viersporig. Daar zijn jarenlange discussies en werkzaamheden aan vooraf gegaan. Door de upgrade van het spoor kunnen er nu meer treinen rijden.
“De Oude Lijn: overvolle treinen en klagende reizigers” kopt het NRC Handelsblad in 1991. Daarmee doelt de krant op de capaciteitsproblemen tussen Leiden, Den Haag, Rotterdam en Dordrecht. De treinen puilen dan al uit. Voorzien wordt dat de reizigersaantallen verder explosief zullen groeien. In hoeverre dat gebeurd is, is nu moeilijk te beoordelen, omdat er op lijnniveau niet of nauwelijks cijfers meer worden gepubliceerd.
Een NS woordvoerder meldt op verzoek van Treinreiziger.nl dat er tussen Den Haag en Rotterdam vorig jaar dagelijks 63.000 mensen met de trein reisden. Dat waren er in de jaren negentig, waarschijnlijk, ongeveer 5000 per dag minder. Maar ‘deze getallen zijn lastig te vergelijken’, verklaart NS-woordvoerder Arno Leblanc. ”Dat komt omdat de manier van berekenen wat anders is geworden.”
In de jaren 90 worden de eerste stappen gezet om de capaciteit op de drukste delen van de Oude Lijn te vergroten, uitgezonderd bij Delft. Zo wordt halverwege de jaren negentig eerst het spoor tussen Rotterdam en Dordrecht verdubbeld, in dezelfde periode volgt ook Den Haag – Leiden en Den Haag – Rijswijk. Maar Rijswijk – Schiedam Centrum blijft tweesporig, en daarmee een bottleneck. Over de twee sporen worden op dat moment tot dertien treinen per uur gepland. Maar ruimte voor verdere groei is er niet of nauwelijks.
Knelpunt is het spoor bij Delft: daar kan het spoorviaduct niet zomaar verdubbeld worden. Sinds 1988 wordt er daarom gepleit voor een viersporige spoortunnel. En die spoortunnel komt er ook, in 2015 wordt het druk bereden spoorviaduct vervangen door een tunnel. Weliswaar zijn de tunnelbuizen voorbereid op vier sporen, maar in eerste instantie blijft de tunnel tweesporig. Daar is nu verandering in gekomen. Bij zowel Delft als Delft Campus zijn de sporen nu daadwerkelijk verdubbeld.
“Wat ik heel gaaf vind, is dat we lang geleden zo’n vooruitziende blik hebben gehad, toen wij een tunnel gingen graven in Delft, wat natuurlijk een mega-operatie was. Toen hebben we aangedurfd te investeren in die tweede tunnel” jubelt ProRail-topman John Voppen nu. De lange moeizame voorgeschiedenis is vergeven en vergeten: een lang gekoesterde wens is eindelijk in vervulling gegaan.
Maar belangrijker nog, er ontstaat ruimte voor meer treinen. En die treinen komen er ook. ProRail spreekt in zijn jubelstemming zelfs over 28 treinen per uur. Maar dat is dan wel in twee richtingen, dus veertien treinen per uur (zes sprinters, acht intercity’s). Door de nieuwe sporen kan er nu elke tien minuten een sprinter rijden tussen Den Haag, Rotterdam en Dordrecht. En gelukkig: daarmee is het spoor nog niet vol.
Er wordt momenteel al gekeken naar 2040. Dan moeten er nieuwe stations bij zijn gekomen langs de Oude Lijn en rijden er twee extra sprinters per uur. Een plan voor een sprinter elke vijf minuten is onlangs afgeschoten omdat hiervoor nog ingrijpender werk aan het spoor nodig is. Ook een flink uitgebreide spoorlijn heeft zijn grenzen.
Bron: NRC Handelsblad / cijfers NS.
This post was last modified on 15 april 2025 16:45
De historische TEE-trein van de nieuwe Stichting Trans Europ Express gaat maandag op transport van…
Er vallen vrijdag ook NS-treinen uit in gebieden waar niet gestaakt wordt. In het noorden…
Spoorwegmaatschappijen NMBS (België), SBB (Zwitserland) en MÁV-START (Hongarije) zijn de drie meest fietsvriendelijke spoorbedrijven van…
European Sleeper opent nu al de kaartverkoop voor de kerstperiode. De vroege start is opvallend…
Dit is een maandelijkse column van Karolien van Wijk, eerder schreef ze voor onder andere…
NS-personeel staakt vrijdag in het noorden en zuiden van het land. De NS meldt dat…