fbpx

ProRail bouwt perron nieuwe stijl op station Leiden Centraal

Tot eind januari bouwt ProRail op het perron bij spoor 8b en 9b op station Leiden aan een proefopstelling met geheel nieuwe perroninrichting. De spoorbeheerder wil onderzoeken wat reizigers vinden van moderne “wachtverzachters” op het perron. Daarnaast beoordeelt ProRail het perronmeubilair op kwaliteit, functionaliteit en onderhoudbaarheid. Tijdens de verbouwing is het perron in fasen afgesloten.

De nieuwe situatie
Het derde perron van Leiden ziet er eind januari heel anders uit. Op een nieuwe perronvloer zijn, anders geordend dan nu, houten banken, betonnen zitelementen en groeneilanden te vinden. Nieuwe lichtmasten, nieuwe reclamevitrines en (gescheiden) afvalbakken complementeren de nieuwe stijl van het perron. In april 2010 worden tevens twee nieuwe paviljoens geplaatst; één als (verwarmde) wachtruimte en één als kiosk.

Perron tijdelijk afgesloten
Omdat ProRail ook nieuwe bestrating test, is een deel van het perron in twee fasen afgesloten. Tot en met 3 januari stoppen er geen treinen langs spoor 8b; van 4 januari tot 10 januari stoppen er geen treinen langs spoor 9b. Reizigers stappen in die periodes in bij de a-zijde van het perron. De aannemer werkt voornamelijk overdag. Daarnaast is een aantal werknachten gepland. Omwonenden van het station hebben hierover een informatiebrief ontvangen.

De proef op ‘Leiden’ is niet de enige proef met nieuwe perroninrichting. Ook op station Amsterdam Bijlmer ArenA doet ProRail een test. De werkzaamheden hiervoor starten half december; ook deze proef start eind januari.

Foto´s van ProRail: