fbpx
Foto: ProRail

ProRail doet aangifte tegen spoorboomduikers

15 okt 2015 8:16

ProRail heeft voor het eerst aangifte gedaan bij de politie tegen een groep mensen die onder spoorbomen door dook en voor een aankomende trein het spoor overstak. Met de stap wil de spoorbeheerder een duidelijk signaal afgeven dat dergelijke praktijken echt niet kunnen.

Eén jonge man werd bij dit incident op station Diemen (in de nacht van 19 op 20 september) geschampt door de trein en raakte lichtgewond. ProRail vindt het vreselijk dat het ongeval plaatsvond. "Helaas zien we nog te vaak dat mensen met haast toch nog even onder de gesloten spoorbomen duiken. Niet doen: het is levensgevaarlijk,", aldus de spoorbeheerder.

Bovendien is het volgens ProRail strafbaar om jezelf en anderen in gevaar te brengen. Of de aangifte in behandeling wordt genomen, is afwachten "maar we hopen het natuurlijk wel," zei een woordvoerder. Afgelopen week stapte ProRail naar de politie. Een "symbolische stap" is het volgens de woordvoerder zeker niet. "Het maakt onderdeel uit van aangescherpt beleid en het gaat vaker gebeuren."

ProRail schreef in 2014 750 bekeuringen uit voor het vergrijp, bijna twee per dag. Dat jaar waren er 23 aanrijdingen op overwegen, waarvan zeven met dodelijke afloop. Het bedrijf voert geregeld campagne om mensen bewust te maken van de gevaren.

(c) ANP