fbpx

ProRail dreigt goederenvervoerders te weren

29 sep 2009 12:31

 (Novum) – ProRail dreigt goederenvervoerders van het spoor te weren als ze niet snel actie nemen om de veiligheid te verbeteren. De vervoerder moeten voor het einde van het jaar orde op zaken stellen. Een woordvoerder op Radio 1 bevestigt dinsdagochtend een artikel daarover in de Volkskrant.

Volgens de spoorbeheerder is er sprake van een ernstige situatie, nu donderdagavond in Barendrecht voor de vierde keer in een jaar tijd een goederenvervoerder betrokken was bij een ongeluk.

Bij de botsing van twee goederentreinen in Barendrecht kwam een machinist om het leven. Dat soort ongelukken gebeurt volgens ProRail normaliter eens in de twintig jaar.

ProRail wil dat de Inspectie Verkeer en Waterstaat strenger gaat controleren op de kwaliteit van het materieel. De meeste ongelukken zouden te maken hebben met ondeugdelijk materieel. Nu wordt er alleen periodiek een steekproef afgenomen, maar ProRail wil een soort APK-keuring voor treinen, waarbij alleen goedgekeurd materieel mag rondrijden. Inspectie van Verkeer en Waterstaat bestrijd de aantijgingen van ProRail. „Het verband dat ProRail legt is onterecht en misplaatst", aldus de woordvoerster van de inspectie. „De oorzaak van het ongeval in Barendrecht is waarschijnlijk een machinist die door rood reed. De ervaring leert dat een ongeluk vrijwel nooit veroorzaakt wordt door slecht onderhouden materieel. Meestal gaat het om een menselijke fout".

De zegsman van ProRail laat weten dat er gespreken gaande zijn met de vervoerders. Er wordt verlangd dat de vervoerders kunnen aantonen dat ze deugdelijk materieel hebben en dat ze goede machinisten hebben. Machinisten kennen nu vaak de gevaarlijke stukken spoor niet goed. Donderdag wordt er opnieuw gesproken.