fbpx
Foto: Stefan Verkerk

ProRail en boer akkoord over noodweg Winsum

Spoorbeheerder ProRail gaat grond pachten van boer Stavenga uit Winsum om een tijdelijke noodweg aan te leggen zodat de spoorovergang aan de Voslaan opgeheven kan worden. Bij deze onbewaakte overgang raakten anderhalve week geleden achttien mensen gewond toen een trein op een melkwagen knalde.

De noodweg moet er zo snel mogelijk komen. Een stuk van Stavenga´s grond is nodig om een nieuwe weg aan te leggen naar de dichtstbijzijnde bewaakte overweg. Dan kan de gevaarlijke spoorwegovergang verdwijnen. Volgens de boer betaalt ProRail een huurprijs van rond de 10.000 euro per jaar voor het stuk grond van ongeveer een hectare groot. "Die prijs is marktconform," zegt Stavenga. Eerder had de boer de grond voor dezelfde prijs aangeboden, maar toen vond ProRail dat nog te hoog.

ProRail-directeur Pier Eringa en boer Stavenga zaten dinsdagochtend in Winsum om tafel om de pachtconstructie te bespreken en naar aanleiding van de uitlatingen van Eringa, dat er nog geen noodweg lag omdat Stavenga de onderhandelingen zou dwarsbomen. Dat bleek echter niet aan Stavenga te liggen, maar aan ProRail en de gemeente. "Eringa heeft daarvoor z´n excuses aangeboden," aldus de boer. Eerder bood burgemeester Rinus Michels van Winsum daar ook al zijn excuses voor aan.

ProRail had meteen na het ongeluk al matrixborden bij de onbewaakte overgang geplaatst om het verkeer te waarschuwen. Nabestaanden van Gerjon Kazemier, die in 2014 op 24-jarige leeftijd om het leven kwam bij dezelfde overgang, maakten maandag nog bekend een kort geding aan te spannen tegen ProRail. Ze willen afdwingen dat er een verkeersregelaar komt, zolang er nog geen noodweg of stoplichtsysteem is.

Nabestaanden van Kazemier hadden al in oktober 2015 een kort geding aangespannen, maar die rechtszaak werd aangehouden. Dit nadat er beloftes kwamen over snelle maatregelen. Volgens de advocaat is daar niets van terechtgekomen. "Afgelopen oktober was het twee jaar na het ongeluk met Gerjon. Dat was voor de familie het dieptepunt. De maat was toen al vol en het recente treinongeluk kwam daar nog eens overheen. Toen de verschillende partijen niet adequaat reageerden op een laatste ultimatum, is toch besloten de rechtszaak door te zetten."

De raadsman hoopt dat het kort geding volgende week kan plaatsvinden, zodat er voor het einde van het jaar een uitspraak kan zijn. De uitspraak moet volgens hem gepaard gaan met dwangsommen. "De nabestaanden zijn klaar met al die beloftes.´´

(c) ANP