fbpx
Foto: archief van een bewaakte overgang

ProRail geeft scholieren les over gevaren spoor

05 feb 2014 17:01

Scholieren van het Gerrit Komrij College in Winterswijk hebben woensdagmiddag les gekregen van spoorbeheerder ProRail over de gevaren van een muntje op de spoorlijn leggen om dat door de trein plat te laten rijden. Burgemeester Thijs van Beem van Winterswijk en regiodirecteur Jan Mulder van ProRail zaten ook in de klas.

In het buitengebied van de Achterhoek, tussen Doetinchem en Winterswijk, zijn volgens de spoorbeheerder nog 66 onbewaakte overgangen. Scholieren die van heinde en verre naar het voortgezet onderwijs fietsen, passeren dagelijks een aantal van die plekken en vertonen daarbij steeds vaker levensgevaarlijk gedrag volgens ProRail.

De spoorbeheerder controleerde vorige week bij de overwegen en deelde 41 waarschuwingen uit. Daarbij ging het niet alleen om vandalisme, maar ook om doorrijden terwijl de bellen al rinkelden en kortere routes nemen langs de spoorbaan. Dergelijk gedrag zorgt ook voor veel hinder op de lijn Arnhem – Winterswijk, die berucht is om de vele vertragingen.

ProRail wil de onbewaakte overgangen het liefst allemaal opheffen. Maar het is volgens de spoorbeheerder lastig om het daarover met iedereen eens te worden, want de overwegen maken vaak deel uit van de vele toeristische wandel- en fietsroutes in de Achterhoek.

(c) ANP