ProRail moet tarieven voor lichte treinen verlagen
23 jul 2015 12:33
ProRail moet zijn tarieven voor het gebruik van het spoor voor lichte treinen verlagen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten na een klacht van spoorvervoerders Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia die voor hun personenvervoer veel met deze lichte treinen rijden. Dat meldt de toezichthouder donderdag.
ProRail hanteerde tarieven die nadelig waren voor lichte treinen onder de 120 ton. De vervoerders moesten voor deze treinen hetzelfde tarief betalen als voor zwaardere treinen van 160 ton. Dat vonden zij oneerlijk en ACM heeft ProRail nu opgedragen om die gewichtsklassen opnieuw in te delen en daarbij rekening te houden met de lichte treinen.
"Deze beslissing heeft ons meer duidelijkheid gegeven over hoe we de tarieven moeten indelen", reageert een woordvoerder van ProRail. De regionale spoorvervoerders, verenigd in FMN, laten weten dat het besluit verder geen gevolgen heeft voor de treinreiziger. "Dit betekent dat de consument niet te maken krijgt met forse tariefsverhogingen door de verhoging van de gebruiksvergoeding." Met dit besluit heeft de ACM "bijzondere positie van regionale lijnen erkend", laat FMN weten.
Ook goederenvervoerders vinden overigens dat ProRail de tarieven moet herzien, stelt branchevereniging KNV. Ze wijzen erop dat vervoerders vanwege bezuinigingen van het kabinet Rutte sinds 2015 nu 10% tot 20% meer moeten betalen. "In tegenstelling tot NS hebben regionale reizigers- en goederenvervoersbedrijven niet de mogelijkheid om deze verhoogde kosten rechtstreeks aan hun klanten door te belasten" reageert KNV. NS mag de hogere tarieven wel doorberekenen aan de reiziger, en doet dat stapsgewijs al sinds 2014. KNV vindt dat de verhoging teruggedraaid moet worden.
Als lichte treinen straks minder hoeven te betalen, is de kans aanwezig dat zwaardere treinen juist meer moeten betalen. Als dat gaat gebeuren, sluit de KNV een nieuwe gang naar de ACM niet uit.
ProRail berekent aan vervoerders tarieven voor het gebruik van het spoor, die moeten voldoen aan de Spoorwegwet. Daarin staat dat de tarieven gebaseerd moeten zijn op de kosten die worden veroorzaakt door treingebruik, zoals slijtage van het spoor en de wissels. Volgens KNV wordt er nu 2,50 tot 3,00 euro per treinkilometer in rekening gebracht.
(c) Treinreiziger.nl / ANP