fbpx

PVV: meer aandacht voor veiligheid in OV

Het kabinet moet veel meer aandacht schenken aan de veiligheid in het openbaar vervoer. Zo zouden marechaussees moeten waken op stations en moeten conducteurs in de trein zichtbaarder worden. Dat heeft PVV-Kamerlid Barry Madlener woensdag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer.

"Heel veel mensen maken zich ontzettend druk over de veiligheid. Als ik zie dat Frankrijk wel die maatregelen neemt, dan vraag ik me af waarom wij dat niet doen", zei Madlener over mogelijke terreurdaden. "De NS maakt zich helemaal geen zorgen, het feit dat een soldaat in uniform niet meer in de trein mag is schrikbarend."

Madlener deed zijn uitspraken in een debat over de nieuwe vervoerconcessie op het spoor, die volgend jaar voor een periode van tien jaar moet ingaan. Het PVV-Kamerlid vindt dat staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) in de concessie meer aandacht moet besteden aan ´sociale veiligheid´.

PvdA-Kamerlid Duco Hoogland stelde tijdens het debat dat de NS op dit moment al heel veel aandacht schenkt aan veiligheid. "Wilt u een cel in elke trein? Wilt u dat de gaatjes weer in de kaartjes worden geschoten in plaats van geknipt?", vroeg hij zich af. De wensen van Madlener zouden bovendien buiten de vervoerconcessie vallen.

Madlener wees echter op het belang van de zichtbaarheid van conducteurs en marechaussees. "Ik vind het heel prettig als ik in de trein zit en zie dat die veiligheid serieus wordt genomen. Zoals ik dat op Schiphol of andere luchthavens zie." Ook opperde hij een sms-dienst waarmee reizigers anoniem melding kunnen maken van een incident.

(c) Novum