fbpx

Qbuzz beste vervoerder

Reizigers hebben Qbuzz in 2009 gewaardeerd met een 7,5, daarmee is Qbuzz de best gewaardeerde busvervoerder van 2009. Alleen de waterbus scoort met een 8,2 nog hoger. De waterbus is echter slechts in een klein gebied actief.

Waddeneilanden
Dat blijkt uit de jaarlijkse OV-Klantbarometer, uitgevoerd in opdracht van KpVV. Het onderzoek is verricht in bus, tram, metro, veerboot en regionale trein (geen hoofdrailnet). Van de 95 onderzochte regio´s scoort de Waddeneilanden het beste. Daar geven reizigers het Openbaar Vervoer een 8,5. In deze regio wordt het busvervoer verzorgd door Arriva. De Waddeneilanden scoren tradioneel erg hoog in de OV-Klantbarometer. Stedelijke gebieden scoren juist slechter. De regionale spoorlijn Arnhem – Winterswijk scoort met een 6,8 het slechtst.

Qbuzz
De resultaten gerangschikt naar vervoerder blijkt Qbuzz het best gewaardeerd. Qbuzz krijgt van de reizigers gemiddeld een 7,5. Arriva en Connexxion volgen met een 7,4. Dat terwijl de gemiddelde waardering ligt op een 7,2. Onderaan staat Syntus met een zeven. 

HTM
Opvallend is de stijging van de waardering van Haagse busreizigers. In 2008 gaven zij nog een 6,8. Dat is nu gestegen naar een 7,6. Daarmee is de stadsbus van HTM de grootste stijger van het onderzoek.

Punctualiteit
Behalve een algemeen oordeel, hebben reizigers ook per aspect een waardering kunnen geven. Met name de netheid (6,7) en de punctualiteit (6,8) waarderen reizigers relatief slecht. Zorgpunten blijven verder de informatie bij vertragingen (een schamele 4,7) en het tarief (een 5,2). Zitplaats kans scoort met een 8,2 juist relatief hoog.  Alleen het item "gemak instappen" scoort met een 8,3 nog hoger.

Achtergrond oncerzoek
Het onderzoek is tussen eind oktober en half december uitgevoerd tijdens 8.000 ritten. Er zijn 93.947 enquêtes afgenomen waarvan 90.025 bruikbare enquêtes. Het onderzoek wordt ieder jaar uitgevoerd door een combinatie van Goudappel Coffeng en DTV Consultants, die het onderzoek in opdracht van KpVV uitvoeren. 

Bijlage: Klantwaardering per bedrijf

Vervoerder Waardering
Waterbus 8,2
Qbuzz 7,5
Arriva 7,4
Connexxion 7,4
Hermes 7,4
Novio 7,3
HTM 7,3
NS regionale spoorlijnen 7,2
Veolia 7,2
GVU 7,2
RET 7,1
GVB 7,1
Syntus 7,0

Meer informatie: www.ov-klantbarometer.info.