fbpx

Railpocket wordt op termijn vervangen door smartphone

20 aug 2013 7:49

Op termijn wordt de Railpocket vervangen door een product dat vergelijkbaar is met een smartphone. Dat meldt Wim Verbries – directeur Vervoer bij NS Reizigers – aan FNV Spoor. De vervanging zal echter nog enige tijd op zich laten wachten. FNV Spoor is bang dat dit pas in 2016 gebeurt en dat er tot die tijd wordt doorgemodderd met de huidige Railpocket.

Volgens Verbries moet de vervanging van de Railpocket niet overhaast gebeuren. Zorgvuldigheid staat volgens de directeur voorop. "Allereerst zal gestart worden met een pilot, waarin met name gekeken wordt  naar mogelijke technische oplossingen, daarna zal besluitvorming moeten plaatsvinden binnen de directie en zal vervolgens het reguliere proces gaan lopen rondom de aanschaf" schrijft Verbries in een brief aan de vakbond. Hij vervolgt: "Juist omdat dit instrument voor onze medewerkers zo belangrijk is, willen we dat deze oplossing uitermate goed wordt uitgetest voordat sprake kan zijn van een mogelijke uitrol." 

De vakbond had van het spoorbedrijf om een oplossing gevraagd vanwege de vele problemen met de Railpocket, de zakcomputer van NS. Op de korte termijn denkt NS de problemen met de Railpocket te kunnen oplossen door de processor van de railpocket terug te zetten naar de standaard modus. Daardoor zou het apparaat sneller worden. Andere Railpockets moeten op korte termijn een harde resert krijgen. Daardoor moet de zakcomputer van het NS-personeel minder vaak vastlopen. Het bedrijf zegt verder toe rond de herfst een betere helpdesk te realiseren om het personeel bij problemen te ondersteunen.

De vakbond FNV Spoor heeft weinig vertrouwen dat NS op deze manier alle problemen met de zakcomputer kan oplossen. Volgens de vakbond is het doormodderen tot de afschrijvingsperiode van 2016. "Onze leden missen in uw brief heldere deadlines en concrete toezeggingen" reageert de vakbond in een brief aan de directeur Vervoer van NS Reizigers. 

Volgens FNV worden de problemen veroorzaakt doordat NS in 2009 de software seperaat van de hardware heeft aanbesteed. "Dat is vragen om moeilijkheden." FNV adviseert nu om de fabrikant van de Railpocket een zogenaamde Source Code Review te laten uitvoeren. "Wie anders dan de fabrikant van de hardware kan u het beste helpen de softwareproblemen in relatie tot de Railpocket-hardware te analyseren en op te lossen" aldus FNV.