fbpx

Regionale maar ook NS treinen vaak zonder bedrijfshulpverlener

05 jan 2013 12:51

In Nederland rijden geregeld treinen rond zonder dat er een bedrijfshulpverlener aan boord is. Volgens FNV is de consequentie daarvan dat het personeel bij bijvoorbeeld een brand zoals afgelopen week in een trein bij Breukelen niet goed weet wat te doen. In de praktijk verlopen evacuaties echter zonder (grote) problemen.

Machinisten hebben bij geen van de vervoerders in Nederland een ´hulpverleningstaak´, legt FNV bestuurder Roel Berghuis uit. Conducteurs zijn wel opgeleid tot bedrijfshulpverlener, maar die zitten niet op elke trein.

NS
Reizigerstreinen bij de Nederlandse Spoorwegen hebben in het algemeen wel een conducteur. Maar volgens de vakbond krijgen machinisten geregeld het verzoek een zogenoemde sleuteldienst te draaien, waarbij zij de deuren van een trein met reizigers moeten sluiten bij gebrek aan een conducteur. Dat kan bijvoorbeeld voorkomen bij een verstoorde situatie. Ook zijn er ritten zonder reizigers (leegmat-ritten), waar conducteurs ontbreken.

Regionale vervoerders
De regionale treinen van Arriva, Syntus, Veolia en Connexxion hebben geen conducteur. Die vervoerders zetten wel geregeld stewards in. Arriva laat in een reactie weten dat in de meeste regio´s altijd een steward meereist vanwege een controle-eis van de opdrachtgever. Daardoor is er in vrijwel iedere trein een personeelslid aanwezig dat acute hulp kan verlenen, uitgezonderd in de regio Achterhoek en Rivierenland. In die regio´s wil Arriva machinisten opleiden met een training "Levensreddend handelen".

Klacht
Hoeveel ritten er precies worden uitgevoerd zonder bedrijfshulpverlening is niet duidelijk. "Maar ik hoor van leden dat het geregeld voorkomt." aldus vakbondsbestuurder Roel Berghuis. Berghuis gaat een formele klacht indienen bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, laat hij weten.

Voldoende veilidgheid
Toch lijkt de veiligheid voldoende gewaarborgd. Zo verliep de evacuatie van de brandende trein bij Breukelen zonder problemen. Bedrijfshulpverleners hebben verschillende taken. Zo moet een bedrijfshulpverlener kunnen reanimeren, evacueren en kunnen werken met blusmiddelen.